Най-малко седем души са загинали при земетресението в Хърватия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:01, 29.12.2020 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Европа
Слушай новината

Третото земетресение в Хърватия за последните 24 часа е убило 7 души, според данните до момента. Сред тях има 12-годишно дете. Трусът е от днес по обед със сила 6.4 по Рихтер.

Има десетки ранени и затрупани. Спасители откриха тялото на последния загинал досега в църква. В епицентъра - град Петриня тази вечер са спасени 6-ма души. Градът е сринат.

Жителите преживяха ужас и някои от страх са скачали от покривите на къщите.

Полетите над Загреб прекъснаха заради повреда на контролната кула на летището. Като мярка за безопасност в съседна Словения спряха атомната централа Кръшко.

Земетресението е усетено в Австрия, Сърбия, Босна и Херцеговина и дори в Италия. Няма данни за пострадали българи. България обяви готовност да помогне на Хърватия.

Епицентърът на земетресението е на около 50 км от Загреб, дълбочината е 10 км. Земетресението е продължило двайсетина секунди.

Ужасът в Петрине (СНИМКИ)

Според новинарския канал ЕН1 епицентърът е в град Петриня. В града са засегнати болницата и детска градина, в която в този момент не е имало деца. Според кмета на Петриня Даринко Думбович голяма част от града е разрушена. Хърватският президент Зоран Миланович огледа щетите.

"Беше трудна година, ужасна и накрая се посипа сол в раната. Загина дете. Миналата година най-силният трус беше в Дурас, Албания - пак 6,4. Надявам се да няма толкова много жертви като там, но и един загубен живот е твърде много", каза Зоран Миланович.

Град Сисак също е близо до епицентъра. От местната болница там бяха преместени пациенти навън. Заради земетресението властите отмениха забраната за придвижване между отделните региони в Хърватия, наложена заради коронавируса от 23 декември до 8 януари.

Трусът беше усетен и в Любляна, Белград и в югоизточните райони на Австрия, както и в Босна и Херцеговина.

Като предохранителна мярка в съседната на Хърватия Словения беше спряна атомната централа Кръшко.

Българка за земетресението в Хърватия: Гледките са потресаващи

Според властите става дума за нормална процедура при силни земетресения. Сърбия е готова да окаже помощ на Хърватия във връзка със земетресението, обяви сръбският президент Александър Вучич.

Словения също е готова да се отзове. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази подкрепата си към Хърватия в този момент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Българи в Загреб за земетресението
От първо лице: Българи в Загреб за земетресението
Помощта от 24 лв. на ден се трансформира
Помощта от 24 лв. на ден се трансформира