НОВИНИ

Помощта от 24 лв. на ден се трансформира

Николай Минков
от Николай Минков
19:58, 29.12.2020
Чете се за: 04:15 мин.
Бизнес
Слушай новината

Мярката 60 на 40 остава в сила до края на март - реши Съветът за тристранно сътрудничество в последното си извънредно заседание за годината.Има промяна при безвъзмедната помощ от 24 лв. на ден за принудителен платен отпуск. Тя се трансформира в 75% от осигурителния доход.

До края на март се удължава мярката 60 на 40, а безвъзмедна помощ от 24 лв. на ден за принудителен платен отпуск се трансформира в 75% от осигурителния доход. За това се договориха социалните партньори на извънредно и последно за годината заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Според данни на социалното министерство от мярката 60 на 40 са се възползвали близо 10 600 фирми, в следствие на която са спасени около 243 000 работни места, чрез държавна подкрепа като от 550 млн. лв.

Русенският стоителен предприемач Красимир Ениманев вече се е възползвал от мярката 60 на 40, за да запази висококвалифицираните си работници и служители. Според него тя е полезна, но е временна и без дълготраен ефект.

"Това нещо няма много да спаси част от бизнеса.Но една икономика, за да тръгне, трябва да има така наречените свободни пари и тези свободни пари се дават предимно от държавата, т.е. от данъчните пари или така наречената банка за развитие", каза строителният предприемач проф. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Икономистът на КНСБ Любомир Костов обясни, че удължаването на мярката 60 на 40 до 31 март, цели да се спаси растежа, чрез удържане на безработицата.

"Колкото е по-висока безработицата, толкова по-голям е спадът в реалния брутен вътрешен продукт и точно мярката 60 на 40 е насочена в тази посока - да облекчи безработицата, за да спомогне за по-малкия спад на БВП и не се лъжа по последни прогнозни данни някъде около 6,7% ще бъде спада, което, хайде да не е топ, но е в топ 5 на европейските икономики по най-добро представяне на годишна база ще бъдем.Така че 60 на 40 мярката работи", каза икономистът от КНСБ Любомир Костов

Според КТ "Подкрепа" е трябвало да се преработи мярката 60 на 40.

"За пореден път е заложено тя да действа, така че да покрива работещи бизнеси, а не неработещите такива.Това е проблем, тъй като сега първите месеци ще усетим как хората ще излизат в неплатен отпуск и няма да имат никакви доходи", каза Ваня Григорова от КТ"Подкрепа".

Според работодателските новите мерки на правителството предоставят директна подкрепа за бизнеса.

"Имаме в момента може би една добра мярка, която стартира миналия понеделник, за ликвидна подкрепа към затворените в момента бизнеси. Защото всъщност идеята беше средствата да достигнат до тях в периода, в който те са затворени, за да могат да посрещнат текущите разходи, като наеми, като договори договори", каза Мария Минчева от БСК.

Социалните партньори решиха да се трансформира помощта от 24 лв. на ден, когато работникът е бил принуден да ползва 60 дни неплатен отпуск заради епидемията, на 75% от осигурителния доход за октомври. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Предвижда се и този инструмент да има действие до 31 март.

Утре се очаква правителството да гласува двете мерки, подкрепени от Тристранния съвет днес.

Увеличават се и минималните обезщетения за безработни. Според последните данни на НОИ от тях са се възползвали над 17 000 души, след като през октомври то беше увеличено от 9 на 12 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко седем души са загинали при земетресението в Хърватия
Най-малко седем души са загинали при земетресението в Хърватия
Пиер Карден - смелият визионер, за когото модата беше опиат
Пиер Карден - смелият визионер, за когото модата беше опиат