НОВИНИ

Трусът в Хърватия не е усетен у нас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:53, 29.12.2020
Чете се за: 01:57 мин.
Общество
Слушай новината

Земетресението в Хърватия не се е усетило в България. Това казаха за "По свeта и у нас" сеизмолозите от Института по геофизика, геодезия и география на БАН. Причината за него най-вероятно е разлом, който се е активизирал след две земетресения през март близо до Загреб. Макар и с по-малък магнитуд, те са донесли по-големи разрушения от сегашното.

Земетресението е станало на около 650 км северозападно от София.

"Проверено е по западната граница на България, във Видин, Белоградчик, Трън, Крупник, Брегово, нямаме данни да е усетено никъде", каза дежурният сеизмолог от БАН Драгомир Драгомиров.

Според дежурния сеизмолог земетресението се е случило в 13.19 ч. българско време, а магнитудът му е 6,4. Станало е в планинска област на около 47 км от столицата Загреб.

"Разбира се, има разрушения в Загреб, но тъй като е отдалечено от столицата не са чак толкова сериозни щетите. Причината е най-вероятно разлом, който се е активирал с тези двете земетресения по-рано през годината, които са били форшоци на това по-голямо събитие", каза дежурният сеизмолог от БАН Драгомир Драгомиров.

Българка за земетресението в Хърватия: Гледките са потресаващи

На 22 март тази година е имало две земетресения с магнитуд 5-5,2, обясни сеизмологът, които са нанесли много по-големи щети от сегашното, защото са били в по-голяма близост до Загреб.

Оттогава се е увеличила сеизмичността в района. Вчера в Хърватия също е имало две земетресения с магнитуд около 5, които са предхождали днешния трус от 6,4. Сега са наблюдават по-малки, които ще продължат месеци наред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2000 медици на първа линия са получили първата доза на ваксината днес
Над 2000 медици на първа линия са получили първата доза на ваксината днес
Над 10 600 предприятия са подпомогнати по мярката 60/40
Над 10 600 предприятия са подпомогнати по мярката 60/40