НОВИНИ

Министърът на туризма иска ресторантите в хотелите да работят до 0.30 ч. в Новогодишната нощ

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:02, 29.12.2020
Чете се за: 03:55 мин.
Бизнес
Слушай новината

Министърът на туризма Мариана Николова предложи на Националния оперативен щаб в новогодишната нощ ресторантите в хотелите да са с удължено работно време вместо до 22.00 часа да работят до 30 минути след полунощ.

Все още няма официална позиция на здравното министерство, но във Фейсбук министър Костадин Ангелов изрази личното си мнение. Според него няма основание заповедта за работно време на ресторантите към хотелите да бъде редактирана. Предложението предизвика реакции сред организациите в бранша.

Предложението на министъра на туризма Мариана Николова за удължаване на работното време на ресторантите в хотелите в новогодишната нощ беше прието разнопосочно от организациите в бранша. От Националния борд по туризъм, Туристическата камара и Туристически съюз заявиха, че то е напълно целесъобразно и го подкрепят.

"Удължаването на работното време до 0.30 ч. в новогодишната нощ. То е напълно естествено за всички, които са избрали да прекарат тези часове с най-близките си. Затова ни се струва разумно осигуряването на обективен контрол върху изпълнението на тази заповед. Ако го отхвърлят ще се съобразим със заповедта на министъра на здравеопазването. Водим се от правилата и разпоредбите", каза Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

От Сдружението на заведенията обаче остро реагираха на предложението и заявиха, че той е дискриминационно.

"Не разбираме как и защо се реши, че е по-опасно да се празнува в заведенията извън хотелите, а в заведенията в хотелите не е опасно. Това за нас е 100% дискриминация. Не можем да го приемем и не сме съгласни", заяви председателят на Сдружение на заведенията Емил Коларов.

Хотелиерите по морето, които се оплакват от малкото резервации за Нова година, категорично подкрепят предложението. Смятат че удължаването на работното време ще им спести усилия да заобикалят ограничението за вечерен час.

"Всеки, който е изкарал новогодишни пакети, новогодишни куверти и ги е предложил, според мен си е правил сметките въобще да не спазва този час от 22.00 часа. Празничната вечеря е от 7.00 до 10.00 ч., а след това се приканват всички да отидат на среднощен брънч в градината, в която има газови лампи, ще има и DJ и ще продължи на открито веселбата", каза собственикът на хотел Мария Миленкова.

Според хотелиерите в Пампорово работното време на ресторантите до 22 часа е отказало доста хора от резервации за новогодишната нощ. Много от хотелите работят с 40% от капацитета. Затова ресторантьорите одобряват предложението на министър Николова.

"Идеята на министър Николова е много добра предвид обстоятелствата, в които сме поставени и смятам, че това ще бъде една глътка въздух за хората и ще се приеме много добре", каза изпълнителният директор на Пампорово Мариян Беляков.

А кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че най-важното сега е хората да не се отпускат, да спазват мерките, както се определени.

Все още няма официална позиция на здравното министерство във връзка с Предложението на министър Николова, но на Фейсбук страницата си министър Костадин Ангелов изрази личното си мнение. Той не вижда основание заповедта за работно време на ресторантите към хотелите да бъде редактирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС и НЗОК се разбраха за парите за здраве за догодина
БЛС и НЗОК се разбраха за парите за здраве за догодина
Рекорден брой заразени от коронавирус във Висшата лига
Рекорден брой заразени от коронавирус във Висшата лига