На 4 януари отварят градините в София, в училище се връщат и учениците до 4. клас

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:30, 29.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Всички детски градини на територията на Столичната община са готови да приемат деца на 4 януари, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтираните сгради на детска градина в район "Надежда".

За следващата година са заложени 70 млн. лв. за проектиране, отчуждаване и строителство на нови детски градини.

В първия работен ден от новата година детските градини в София отново ще отворят врати. Преди да пусне детето си обаче всеки родител трябва да попълни декларация в свободен текст, че то е здраво и не е имало контакт със заразен.

"Тези декларации мисля, че спестяват много усилия на личните лекар и на родителите, защото знете, че особено сега след празниците много трудно биха взели бележки от личния лекар. Там има и болни хора по коридорите", каза Катя Йорданова, директор на 90-та детска градина.

Очаква се на 4 януари да тръгнат на училище и учениците от 1 до 4 клас.

"След което в рамките на една седмица ще следим много внимателно данните и ще вземем решение за училищата по какъв начин как поетапно да стане връщането, разбира се, ако обстоятелствата позволят", категорична е Фандъкова.

Също от 4 януари ще бъде разширена зелената зона в кварталите "Иван Вазов" и "Яворов".

"Живеещите имат възможност да вземат винетни стикери, за да могат да паркират в тези райони, за всички останали действа правилото за зелена зона, съответно ограничението за времето за паркиране и платеното паркиране", уточни столичният кмет.


Това по думите на Фандъкова е рестриктивна мярка, която има за цел да ограничи движението, както и да подобри качеството на въздуха. Друга стъпка в тази посока е изграждането на паркинги.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой заразени от коронавирус във Висшата лига
Рекорден брой заразени от коронавирус във Висшата лига
Божидар Митрев подписа договор с Локомотив (София)
Божидар Митрев подписа договор с Локомотив (София)