От 2700 поставени дози от ваксината у нас има само една нежелана реакция

от БНТ
19:09, 29.12.2020
Чете се за: 02:07 мин.
Здраве
Слушай новината

Вече има над 2700 лица, които са получили първата доза от ваксината у нас, съобщи в "Още от деня" изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

На 27 декември ваксинацията започна във всички европейски държави, в България на тази дата са поставени първи дози на 699 лица, на 28 декември - 1100, днес са над 1000, но все още данните се обработват.

Продуктовата информация за ваксината е изпратена до всички медицински специалисти, така че да се чувстват подготвени за предстоящата кампания, проф. Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб, е уверил, че няма съобщения за затруднения от страна на директорите на РЗИ или от болниците.

"От тези 2700 поставени дози в Агенция по лекарствата имаме съобщение само за една нежелана лекарствена реакция, която е очакваната - зачервяване на мястото на приложение", съобщи Богдан Кирилов.

Предстоят периодични седмични доставки по информация от производителя, в първата седмица на януари се очаква нова пратка от ваксината на "Пфайзер", но все още няма конкретна дата, подчерта директорът на Агенция по лекарствата.

Европейската агенция по лекарствата все още извършва първичен преглед на данните на ваксината на Оксфорд и "Астра Зенека", все още няма подадено заявление за разрешение за употреба. Обществото ще бъде информирано, когато има новини за нея, увери Богдан Кирилов.

"Следващата ваксина, за която се очаква положително становище от Европейската агенция, е тази на Модерна, която действа на същия принцип като тази на "Пфайзер" "Байонтек". Очакваме го на 6 януари", заяви Кирилов.

Вижте какво още съобщи директорът на Агенция по лекарствата във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ужасът в Петриня (Снимки)
Ужасът в Петриня (Снимки)
Диего Симеоне настоява за преразглеждане на случая "Трипиър"
Диего Симеоне настоява за преразглеждане на случая "Трипиър"