Над 2000 медици на първа линия са получили първата доза на ваксината днес

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:06, 29.12.2020
Чете се за: 02:57 мин.
Здраве
Слушай новината

Над 2000 медици са са получили първата доза на ваксината само в днешния ден. А за трите дни от началото на кампанията ваксинираните са над 3700. Страната бе разделена на 6 ваксинационни области и снощи и последните флакони от първата доставка бяха разпределени.

Д-р Стефан Филев ръководи болницата във Велико Търново и е първият, който се ваксинира, за да даде пример.

"Има два начина да се излезе от кризата - единият да се преболедува успешно, а другият чрез ваксинацията", каза директорът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново д-р Стефан Филев.

160 флакона от ваксините пристигнаха вчера в Търново и 120 от тях веднага отпътуваха за Плевен, Ловеч, Габрово и Русе. Така официално символичното количество от ваксините, които страната ни получи, са изцяло разпределени.

"Голямото разгръщане на ваксинирането като процес и като кампания и информационна такава, ще започне не по-рано от средата на януари", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ваксините от тази първа вълна сега няма да стигнат за всички медици, изявили желание да се имунизират. Всъщност по-голямата част ще трябва да изчакат до следващата доставка на Пфайзер. Последната седмица броят на медицинските лица, които искат ваксина, набъбна доста.

"Безкомпромисно това беше моето решение в момента, в който разбрах, че има вече ваксина", каза д-р Маргарита Радева от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

"Месеци наред идвам всеки ден на работа и съм силно притеснена, когато трябва да се прибера при баща ми, който е на 80 години", каза директорът на МБАЛ "Света Петка"във Видин д-р Ивета Найденова.

"Първият списък е доста дълъг, но сега като гледам, той непрекъснато се увеличава", каза директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински.

Засега в Изпълнителната агенция по лекарствата има докладвана само една негативна реакция след поставяне на ваксина - зачервяване на мястото на приложение.

"Неизвестните около вируса са много, по-важното е, че ваксината, доставена в страната, изгражда имунитет и това е доказано", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Имунитетът достига стойности, достатъчни за предпазване от вируса 20 дни след втората доза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС закупува допълнително 100 милиона дози на ваксината на "Пфайзер"
ЕС закупува допълнително 100 милиона дози на ваксината на "Пфайзер"
Трусът в Хърватия не е усетен у нас
Трусът в Хърватия не е усетен у нас