НОВИНИ

ЕС закупува допълнително 100 милиона дози на ваксината на "Пфайзер"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:29, 29.12.2020
Чете се за: 03:07 мин.
Европа
Слушай новината

Европейският съюз реши да закупи допълнително 100 милиона дози от ваксината на Пфайзер - Байонтек, съобщи Брюксел. Испания получи над 350 000 дози от този препарат с ден закъснение заради логистичен проблем в Белгия.

Страната с над 50 000 починали от коронавирус ще създаде регистър на отказалите да се имунизират. Базата данни ще бъде споделяна в рамките на Евросъюза, но няма да е публично достояние.

Берлин пък обяви, че новият, по-заразен щам на COVID-19, е бил засечен в Северна Германия още през ноември. Междувременно в Бавария представиха нов вид тест, който съчетава предимствата на традиционните методи като точност и бързина.

Пет самолета в различни градове доставиха ваксините на Пфайзер - Байонтек за началото на масовото ваксиниране в Испания. Армията транспортира препарата към Канарските и Балеарските острови и към двата испански анклава в Мароко.

Испания готви регистър на отказалите да се ваксинират

През следващите три месеца Испания ще получава по 350 000 дози седмично. Здравният министър изтъкна, че имунизирането не е задължително, но създаването на регистър на отказалите инжекцията е нормална медицинска практика.

"Ще се отбелязва, че хората са отказали предложено им лечение, за да е сигурно, че няма пропуск в системата, лишил ги от възможност за ваксиниране", каза министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Иля.

Скоро в Испания ваксинираните ще са повече отколкото заразените, увери днес премиерът Педро Санчес.

Много възрастен и вече починал пациент с предшестващи заболявания е бил носител на по-заразния щам на коронавируса още през ноември в Северна Германия, обявиха учени.

Ваксинационната кампания в страната беше помрачена от случайно инжектиране на свръхдоза и проблеми с транспортирането, компрометирали хиляда дози.

Германия въвежда Национална карантина за празниците

Компания от Бавария днес обяви, че е получила одобрение за нов бърз тест с точност на PCR, но с бързината на антигенен метод. Технологията е известна като PCA и дава точност от 96,7% без изпращане на проби в лаборатория.

"Хората идват, вземат се проби и в рамките на 30-40 минути излиза резултат с помощта на това устройство. Едновременно може да се обработват осем проби", каза изпълнителният директор на биотехнологична компания в Бавария Федерико Бюрсгенс.

Компанията очаква одобрение на равнище Евросъюз до март и уверява, че вече може да произведе половин милион теста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американец с първа победа за Световната купа по ски-алпийски дисциплини
Американец с първа победа за Световната купа по ски-алпийски дисциплини
Над 2000 медици на първа линия са получили първата доза на ваксината днес
Над 2000 медици на първа линия са получили първата доза на ваксината днес