НОВИНИ

Испания готви регистър на отказалите да се ваксинират

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:16, 29.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близо 82 млн. души са заразени с COVID-19 по света. Жертвите на опасния вирус са 1 млн. и 700 хиляди. Все повече държави започват активната ваксинационна кампания. В повечето европейски страни вече са направени първите имунизации.

Испания беше сред първите европейски държави, готови с ваксинационен план. Амбициите на Мадрид са поне 70% от населението да бъде ваксинирано. От здравното министерство съобщиха, че хората, които категорично отказват да се имунизират, ще бъдат вписвани в регистър.

"С пандемия като тази сме длъжни да предприемаме всякакви мерки, включително да събираме възможно най-много информация. За да могат експертите да проследят хода на заразата, е редно да знаем както кои са хората, които са се ваксинирали, така и кои са тези, които поради една или друга причина са отказали имунизация. Това трябва да бъде част от техния медицински картон, за да може при възникнал проблем, да бъде ясно, че даденият човек е направил информиран избор.", каза Салвадор Иля, министър на здравеопазването.

Регистърът няма да бъде публичен, но може да бъде предоставян на други страни от ЕС.

Испанските власти съобщават, че строгите мерки са дали резултат и макар страната да надхвърли 50 хиляди жертви на COVID-19, през изминалите дни се наблюдава спад на броя на нови случаи.

А Русия вече е третата по смъртност държава в света след Съединените щати и Бразилия, след като стана ясно, че досегашната статистика е била грешна. Починали от вируса са над 186 хиляди руснаци - близо 3 пъти повече, отколкото се предполагаше. Москва обяви, че удължава забраната за полети от и до Великобритания до 12 януари.

Очаква се на Острова по-късно днес да бъде дадена зелена светлина на употребата на ваксината на "Астра Зенека".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Белла продължава да вилнее в Европа
Бурята Белла продължава да вилнее в Европа
Трети ден на ваксинация за медиците на първа линия
Трети ден на ваксинация за медиците на първа линия