НОВИНИ

В Международния ден на киното: Наградите за българските филми не спират

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:33, 28.12.2020
Чете се за: 02:10 мин.
Култура
Слушай новината

Няма как да си представим света без киното. От 125 години, когато братята Люмиер правят първата публична прожекция на "движещи се фотографии", седмото изкуство ни въвлича в приказните си територии.

На 28 декември - Международния ден на киното - поглеждаме към успехите и очакванията на родното кино.

Кино по време на пандемия - мисия почти невъзможна, но наградите не спират. Филмът на Камен Калев "Февруари" беше селектиран в официалната програма в Кан.

"В кръг" на Стефан Командарев заслужи двете големи награди на "goEast" във Висбаден, "Страх" на Ивайло Христов - голямата награда на фестивала в Талин.

Мартина Апостолова грейна в класацията "изгряваща звезда" на Берлинале.

"Уроци по немски" на Павел Веснаков спечели критиката в Кайро и награда за главна мъжка роля за Юлиан Вергов. Зад пълнометражния дебют на режисьора стоят шест години.

"Чисто административно нещата не са измислени по такъв начин, че да подкрепят младите хора, които искат да се занимават с изкуство. И когато аз започнах да се занимавам преди 10 години, разчитах на някаква вътрешна сила и желание и мотивация. Всъщност това беше една безкрайна борба", каза режисьорът Павел Веснаков.

Препятствията вече са по-малко, надява се с промените в закона за филмопроизводство процесът да се оптимизира. "Уроци по немски" ще направи българската си премиера на София Филм Фест през март.

- Ако трябва 2020-а да я сложите в един филм - късометражен - как ще изглежда?

"Може би бих разказал историята на едно младо момче, което пътува през града, просто носейки храна на възрастните си роднини", отговоря режисьорът Павел Веснаков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровете днес бяха със скорост над 80 км/ч
Ветровете днес бяха със скорост над 80 км/ч
Лошо време в Италия: Сняг в Милано и затруднено движение
Лошо време в Италия: Сняг в Милано и затруднено движение