НОВИНИ

Борисов: Интересът към ваксините ще се повиши

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 28.12.2020
Чете се за: 04:00 мин.
Здраве
Слушай новината

Близо 700 души са били ваксинирани вчера, когато беше даден стартът на кампанията у нас. Премиерът прогнозира, че интересът към ваксините ще се увеличи, а скоро българите ще могат да избират между няколко ваксини.

Бойко Борисов обяви, че доц. Атанас Мангъров също ще се ваксинира. Пред нашата камера обаче инфекционистът каза, че препоръчва ваксините, но няма да го направи, защото има антитела.

В първия ден от кампанията най-много са били ваксинираните в Пловдив. Следват София и Бургас. Данните съобщи здравният министър. Заедно с премиера той посети центъра за разпределение на пациентите с COVID-19 в столичната болница „Света Анна".

"Нямаме данни към настоящия момент някой от ваксинираните да е проявил някаква реакция, която да е свързана с ваксинирането. Съвсем лека болка на мястото на убождането, което е нормално, дори този ефект е добър, който показва, че има реакция на организма", каза Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Според премиера след като българите получат пълна и подробна информация за ваксините ще се убедят, че това е пътят за справяне с пандемията и връщането към нормален начин на живот.

"Ще видите, че тя ще стане като санирането. В началото минаваха емисари и ги плашеха, че като се санират блоковете ще им се вдигнат данъците, ще им ги купи някой, ще ги продаде. Абе, такива измишльотини не може да си представите. Като видяха хората колко е хубаво, сега кметовете само за това питат", каза премиерът Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че вече са ваксинирани едни от най-добрите лекари у нас. Медици, на които обществото вярва.

"Даже с Мангъров говорих и той ще се ваксинира. Ако не се е ваксинирал, и него го ваксинирайте публично, защото каза, че е 100% за ваксинирането", каза Бойко Борисов - министър-председател.

По-късно доц. Мангъров обясни, че няма да се ваксинира, защото има антитела - преболедувал безсимптомно.

Доц. Мангъров пред БНТ: Препоръчвам на хората да се ваксинират срещу COVID-19

"Ако не бях, щях да се ваксинирам, защото аз съм суха съчка. Абсолютно безсмислено е хора, които имат антитела, хора, които са изкарали по естествен път COVID да се ваксинират. Това е само хабене на ваксини. Просто само боцкане", заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

Същото посъветвал и премиера. Иначе Мангъров препоръчва ваксините.

"Винаги съм препоръчвал ваксините и в момента бих казал, че хората, които са на възраст, които имат придружаващи заболявания, които, ако се заразят, могат да го изкарат тежко и дори могат да загинат, са хората, които трябва да бъдат ваксинирани", каза доц. Мангъров.

В първите месеци на новата година у нас се очаква у нас да пристигнат и други ваксини за COVID-19. Премиерът оцени противоепидемичните мерки като навременни, точни и щадящи свободата и правата на хората. Според него натискът върху интензивните отделения е спаднал, а оздравелите са повече от новозаразените.

Репортери: Йоана Миланова, Мая Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачът Евертън - Ман Сити няма да се играе заради заразени играчи
Мачът Евертън - Ман Сити няма да се играе заради заразени играчи
Каква е процедурата по поставяне на ваксина срещу COVID-19?
Каква е процедурата по поставяне на ваксина срещу COVID-19?