НОВИНИ

Борисов: Разговарях с Мангъров за ваксините - и той ще се ваксинира

борисов разговарях мангъров ваксините ваксинира
bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 28.12.2020 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов посетиха столичната болница "Света Анна", където вчера беше даден официален старт на кампанията за ваксиниране срещу COVID-19.

"Ваксината ще стане като санирането - в началото минаваха като емисари да плашат хората с измишльотини, сега като видяха колко е хубаво, кметовете само това питат - кога ще продължи санирането", коментира Борисов.

"Мерките навременни, много точни, максимално щадящи свободата, правата на хората, движението им. Резултатите и на смъртността и на заболеваемостта спаднаха", каза още премиерът.

"Оздравелите са в пъти повече от новозаразените", подчерта Борисов.

Министър-председателят добави, че у нас ще пристигнат още и различни ваксини, за да могат личните лекари да направят най-добрия избор за предпазването на своите пациенти.

"А дотогава първите 70 000-80 000 ваксини, които дойдат, ще бъдат поставени на хората на първа линия и всички останали", посочи Борисов.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Премиерът съобщи, че е разговарял и с критика на повечето мерки на държавата в кризата - доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница. Той също е заявил, че ще се ваксинира. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% за ваксините, допълни Борисов.

"699 души са ваксинирани от вчера, като най-много са в Пловдив, след тях са в София и Бургас. Нямаме данни за странични реакции, има съвсем лека болка от мястото на убождането, което е съвсем нормално", обясни здравният министър проф. Ангелов.

В рамките на посещението на министър-председателя директорът на "Света Анна" Славчо Близнаков посочи, че е имало период, в който всички легла за COVID-19 пациенти в болницата са били заети. Годишно през лечебното заведение минават над 30 000 пациенти, тъй като болницата е най-високо технологична.

От бюджета на Министерството на здравеопазването ще бъдат осигурени 1,4 млн. лева за закупуването на нов и модерен скенер за нуждите на УМБАЛ "Света Анна" в София, стана ясно по време на посещението. Вече са отпуснати близо 1 млн. лв. за оборудването на Клиниката по кардиология с най-съвременна медицинска апаратура.

"По време на посещението си в УМБАЛ "Св. Анна" уверих директора на болницата, че може да разчита на нашата подкрепа и при изграждането на новия параклис в двора на лечебното заведение. Ще съдействаме максимално строежът да започне възможно най-скоро", съобщи още премиерът Борисов в официалния си Фейсбук профил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три земетресения в Хърватия, има нанесени материални щети
Три земетресения в Хърватия, има нанесени материални щети
Над 16,5 млн. лв. са приходите от такси за специално ползване на пътищата
Над 16,5 млн. лв. са приходите от такси за специално ползване на пътищата