НОВИНИ

Как премина първият ден на ваксинация срещу COVID-19 (Обобщение)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:55, 27.12.2020
Чете се за: 06:52 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Исторически за медицината ден в борбата с ковид пандемията. Ваксинацията започна. У нас - с примера на здравния министър, който пръв си постави ваксината срещу COVID-19.

Последваха го много от водещите лекари в България, медицински сестри и санитари на първа линия. София, Пловдив и Бургас бяха първите градове, където започна ваксинацията днес.

Във Варна ще имунизират от утре. Картината в Европа - 19 държави поставят ваксините едновременно от тази сутрин.

А у нас бусчетата на верига за месни продукти, която достави дозите за Пловдив и Варна, се превърнаха в една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи.

Точно в 10.00 часа тази сутрин в няколко болници едновременно започна ваксинация. При това пред телевизионните камери, защото първите ваксинирани в държавата трябваше да убедят с авторитета и примера си останалите в нуждата да се спасим по единствения възможен в този момент начин - като си поставим ваксина.

Министър Ангелов, ген. Мутафчийски, д-р Маджаров, проф. Балтов и много други наши изтъкнати медици бяха първи.

Първата ваксина у нас беше поставена в столичната болница "Света Анна". Българските лекари отново показаха, че са героите на 2020 г. Този път със силата на личния пример. Днес бяха отправени думи на вяра и надежда, че световната пандемия ще бъде победена и маските ще останат в историята.

Здравният министър проф. Ангелов е първият ваксиниран срещу COVID-19 в България

Символично първият ваксиниран беше здравният министър. След подробен клиничен преглед препаратът беше поставен от шефа на реанимацията в болница "Св. Анна" - д-р Димитър Николов.

"Вярвам, че учените са си свършили работата така, че ваксината да бъде спасението, което всички ние очакваме. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Примерът на министъра последва 75-годишният епископ Тихон, бивш предстоятел на катедралния храм "Александър Невски". Близо 15 медици от болница "Св. Анна", където са доставени 100 дози, също се ваксинираха - сред тях и ръководителят на COVID отделенията д-р Рада Прокопова.

"Все още е рано да се каже коя ваксина ще бъде най-добрата, ще има ли ваксина, която да ни отърве трайно от коронавирусната инфекция, но така или иначе начало трябва да бъде сложено. Без начало няма да има и край и вярвам в личния пример", обясни д-р Рада Прокопова, ръководител на COVID отделенията УМБАЛ "Св. Анна".

След като престоя около 20 минути под лекарско наблюдение, здравният министър показа документа, който удостоверява ваксинацията. На него са отбелязани датата и партидният номер на ваксината.

На въпроса има ли риск от зараза до поставянето на втората доза, министърът отговори.

"Рискове винаги има. Всички, на които е поставена ваксина, трябва да се пазим малко повече. Повече да внимаваме в социалните си контакти, да носим маска, за да избягаме опасност от такава зараза."

Минута след 10.00 часа започна ваксинирането и на част от медиците Военномедицинска академия. Първи даде пример шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Във ВМА се ваксинираха 63-ма лекари, 20 сестри и 17 санитари, сред които проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров и проф. Илия Салтиров.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви: "Затваряме годината и, дай Боже, всичко да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие. И то е в тези малки флакончета. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки".

Малко след 10.00 часа започна ваксинацията и в най-голямата болница за спешна помощ у нас "Пирогов". След като попълниха формуляра за информирано съгласие, доза от препарата получиха директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов и шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

"Искаме с нашия пример да покажем, че ваксината е безопасна, безвредна, има само позитивен ефект, предпазва от заболяването. Тя не е лекарство, тя е профилактика на COVID-19", заяви проф. Красимир Гигов.

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов каза: "Изключително много вярвам на науката и смятам, че тази ваксина ще направи така, че всички да живеем свободно, надявам се всички да постъпят така като ние направихме публично пред всички. И другото, което е много важно, независимо, че аз съм изкарал COVID, смятам, че това също трябва да бъде направено от хора, които са прекарали COVID-19, защото няма траен имунитет, антителата постепенно отслабват и затова е хубаво да се ваксинираме, за да може да постигнем колективния имунитет 70% от населението."

В "Пирогов" бяха ваксинирани още 40 медици работещи на първа линия. Общо над 1000 служители от болницата са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Здравният министър трябва да получи втората доза от ваксината на 18 януари.

По темата работиха: Ирина Цонева, Николай Минков и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уест Хем и Брайтън записаха зрелищно 2:2
Уест Хем и Брайтън записаха зрелищно 2:2
По-дълго боледуващи от COVID-19 усещат несъществуващи миризми
По-дълго боледуващи от COVID-19 усещат несъществуващи миризми