НОВИНИ

Официално: Започна ваксинацията срещу COVID-19 в България

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 27.12.2020
Чете се за: 07:35 мин.
Още
Слушай новината

Днес беше дадено началото на ваксинацията срещу COVID-19 у нас. Здравният министър проф. Костадин Ангелов е първият ваксиниран българин. Процедурата беше извършена в столичната болница "Св. Анна".

Примерът му последва директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, а първи от медиците във ВМА се ваксинира проф. Венцислав Мутафчийски. Ваксинацията беше извършена публично, а целта е да се покаже, че закупените препарати на "Пфайзер" и "Бионтек" са безопасни и ефективни.

Точно в 10.00 часа пред пред медиите беше поставена първата доза. Процедурата продължи няколко минути. След това професор Ангелов заяви, че вярва, че учените са си свършили работата и няма търпение да се види със 70-годишния си баща, тъй като не са се виждали отдавна.

Процедурата започна с първо с медицински преглед. След поставянето на ваксината министърът остана около 20 минути под наблюдение. На място имаше осигурен реанимационен екип. След това професор Ангелов показа и документа, удостоверящ ваксинацията.

След него се ваксинира и отец Тихон, като представител на Православната църква. В болница "Света Анна" ваксина получиха ръководителят на COVID отделенията в болницата д-р Рада Прокопова, както и медицинска сестра от Реанимация. Всички те заявиха непосредствено след това, че се чувстват добре.

Кой и как ще се ваксинира у нас?

Точно в 10.00 ч. започна имунизационната кампания срещу COVID-19, която се провежда координирано в София, Пловдив и Бургас. Символично първият ваксиниран бе здравният министър, а ваксината постави шефът на реанимацията в "Св. Анна" д-р Димитър Николов.

Общо 100 дози ваксини са доставени в "Света Анна", а днес в лечебното заведение ще се имунизират 15 медици.

"България с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу COVID-19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всички усилия на всички учени по света бяха обединени, за да може това, което днес стартирахме в нашата страна да даде своя резултат", заяви след ваксинацията здравният министър.

Първите ваксини срещу COVID-19 вече са в България

Минута след 10.00 ч. започна ваксинирането на част от личния състав на Военномедицинска академия. Първи даде пример шефът на ВМА ген. Мутафчийски. Във ВМА днес ще се ваксинират 63 лекари, 20 сестри и 17 санитари, сред които проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Илия Салтиров.

"Затваряме годината и дай Боже, всичко да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие. И то е в тези малки флакончета. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки", заяви проф. д-р ген. Мутафчийски след ваксинацията.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази

Малко след 10 часа в най-голямата болница за спешна помощ у нас "Пирогов", след като попълниха формуляра за информирано съгласие, се ваксинираха директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов и шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

"Искаме с нашия пример да покажем че ваксината е безопасна, безвредна, има само позитивен ефект, предпазва от заболяването. Тя не е лекарство, тя е профилактика на COVID-19", коментира проф. Гигов.

"Изключително много вярвам на науката и смятам, че тази ваксина ще направи така, че всички да живеем свободно. Надявам се всички да постъпят така като ние направихме публично пред всички. И другото, което е много важно, независимо че аз съм изкарал COVID, смятам, че това също трябва да бъде направено от хора, които са прекарали COVID, защото няма траен имунитет, антителата постепенно отслабват и затова е хубаво да се ваксинираме, за да може да постигнем колективния имунитет 70% от населението", коментира проф. Балтов.

В рамките на днешния ден в "Пирогов" ще бъдат ваксинирани още 40 медици работеща на първа линия в борбата срещу COVID-19, а през следващите два дни по още 30 лекари и медицински персонал. Общо над 1000 служители от болницата са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Проф. Асен Балтов е първият ваксиниран медик в "Пирогов"

Министър Ангелов коментира днес и реакциите от вчера за това, че при логистиката на ваксините са използвани камиони на частна компания за колбаси. Ангелов обясни, че България не е единствената държава, където се използват частни логистични компании и даде за пример САЩ и Канада, където са използвани камиони за сладолед и риба. Също така доставката на първата ваксина е изключение, тъй като тя е символична, а при следващите дози ще се разчита на компанията доставчик.

НС даде "зелена светлина" на кабинета да купи 4 вида ваксини срещу COVID-19

"Не опаковката е важна, а съдържанието. За нас беше изключително важно да изпълним нашето обещание да осигурим ваксина до всички РЗИ-та в страната и да достигнат до всички български граждани. Хуморът в тази ситуация считам за неуместен", подчерта здравният министър.

Втората доза от ваксината на здравния министър ще бъде поставена на 18 януари.

Първите количества ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха в България рано сутринта на 26 декември. През януари се очакват и останалите количества от първата доставка от близо 53 000 ваксини. На 27 декември беше ваксиниран първият българин в София. Ваксинирането започна в 3 града в страната, синхронно, в София, Пловдив и Бургас. Останалите региони започват имунизация 28 декември, 29 декември - Враца и Търново.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Репортери: Тихомир Игнатов, Николай Минков, Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония забранява влизането на чужди граждани в страната от 28 декември 2020 г.
Япония забранява влизането на чужди граждани в страната от 28 декември 2020 г.
Проф. Асен Балтов е първият ваксиниран медик в "Пирогов"
Проф. Асен Балтов е първият ваксиниран медик в "Пирогов"