НОВИНИ

Код жълто за проливни валежи днес и за много силен вятър през нощта и утре

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 27.12.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

В следобедните часове на много места в страната ще има валежи от дъжд, по-значителни в Южна България, като в планинските и най-южните райони са възможни количества до около 50 л/кв.м.

Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и ще се усилва. Предупреждение за опасно силни пориви е в сила през нощта и утре в почти цялата страна, като в районите на север от планините, по долината на Струма, както и в Източна България се очаква вятърът да достигне скорост до около 80-90 км/ч.

През изминалата нощ на много места валя дъжд, а в ранните сутрешни часове днес в крайните северозападни райони, като например в Ново село, дъждът се примесваше и със сняг. До момента най-значително е количеството на валежа в Кърджали - 15 л/кв.м.

Много ветровито време утре и в планините, със силен, по високите и открити части - бурен вятър от юг. Преди обяд ще е облачно, а по върховете и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1700 м преваляванията ще са от сняг. След обяд валежите ще спират и слънцето ще се покаже.

В голяма част от Балканите утре валежите също ще спрат, но все още дъжд ще вали в западните райони, а в планините сняг. Времето в почти целия континент ще остане динамично. Освен в Европейска Русия, където ще е предимно слънчево, на много места в останалата част от Европа ще има валежи от дъжд и сняг.

У нас през следващите дни ще продължи да духа южен вятър и още ще се затопли, особено в източната половина от страната. Във вторник и сряда ще има по-често разкъсана облачност. В четвъртък се повишава вероятността за валежи. В новогодишната нощ ще е облачно, на места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 1200 м ще превали сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време във Франция заради урагана Белла
Опасно време във Франция заради урагана Белла
Япония забранява влизането на чужди граждани в страната от 28 декември 2020 г.
Япония забранява влизането на чужди граждани в страната от 28 декември 2020 г.