НОВИНИ

Нови блокади в Полша и Израел от днес

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:32, 28.12.2020
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Европа е в ход имунизационна кампания срещу COVID-19. В този контекст Полша и Израел въвеждат нови ограничения срещу разпространението на коронавируса. От днес до 17 януари се въвежда 10-дневна карантина за пътуващите до Полша, съобщи външното ни министерство.

Триседмична национална карантина в Полша влиза в сила от днес. Затварят всички магазини, без тези, които предлагат стоки от първа необходимост и аптеките. Няма да работят хотелите и ски пистите, за да се избегне струпването на хора в зимните курорти.

На Нова година ще има вечерен час - от 19.00 ч. до 6.00 ч. сутринта на 1 януари. Всички, които пътуват до Полша с обществен или организиран транспорт, включително въздушен, железопътен и сухопътен, подлежат на 10-дневна карантина.

Израел въвежда трета национална карантина, която властите се надяват да е и последна. До 9 януари гражданите нямат право да се отдалечават на повече от километър от дома си. Изключение може да се прави по уважителни причини, сред които за ваксиниране.

Затворени са всички търговски обекти, освен предлагащите стоки от първа необходимост, а ресторантите работят само с доставки. Блокадата е пореден удар за бизнеса.

"Загубихме много пари. Трябва да затворим магазините. Оборотът е под 50% от обичайното. Не знаем какво ще стане после. Рискът е голям, не е ясно дали правителството ще подкрепи бизнеса", каза Алон Шани, собственик на верига магазини за обувки.

В Израел ваксинацията срещу COVID-19 започна седмица преди старта на кампанията в Европейския съюз. Амбициите на кабинета на Нетаняху е да се поставят по 150 000 дози дневно. Така до края на януари половината от 9-милионното население ще бъде ваксинирано. Надеждите са до март да се излезе от пандемичната ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрапович задържа Али Соу в ЦСКА
Акрапович задържа Али Соу в ЦСКА
Бурята Белла удари Великобритания и Франция
Бурята Белла удари Великобритания и Франция