Откриха ски сезона в Боровец

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
12:18, 28.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Няма сигнали за нарушения на мерките по празниците - нито в хотелите и ресторантите, нито в ски курортите. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова на официалното откриване на ски сезона в Боровец.

Отстояние на опашките, задължителна дезинфекция и носене на маски - на открито и на закрито, са част от най-строгите мерки. Охрана на входовете в курорта ще следи за всички мерки, дори на Нова година.

"Чрез спазването на мерките може да се гарантира сигурността, но и бъдещето на сектора. Защото всяко нарушение, освен че води след себе си санкции, влияе директно и върху имиджа на страната, и върху оценката за сектора. А това е предпоставка за спадове, което в тази тежка ситуация не можем да си го позволим", обясни министър Николова.

По думите ѝ, ако всички сме дисциплинирани - и туристите, и представителите на бизнеса, ще може да се отчете сезон. В Европа курортите не работят, тук са отворени. Зимните спортове са много важни за здравето на хората, защото се закаляват. С радост виждам колко много скиори има, каза вицепремиерът.

Тя направи инспекция на кабинковия лифт в курорта, като разясни, че всичко трябва се дезинфекцира и се осигурява необходимата дистанция. Министърът отправи препоръка правилата да са на публични места, защото достъпността и информираността е много важна.

Урегулирахме въпроса за тоалетните, както и възможността за поставяне на малки пейки, за да може туристите, като си вземат храна, да има къде да се нахранят.

Вицепремиерът сподели, че се следи стриктно работата на ресторантите и дали има сменен режим. Работят само ресторантите в хотелите, при това с лимитиран час – до 22.00 часа. Ако сме дисциплинирани, спазваме мерките и бройките на заразените и болни намалеят, ще може да обсъждаме и други мерки, облекчаващи ресторантите, бе категорична тя.

Министър Николова провери и как функционират ски гардеробите и информационният център в Боровец.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бурята Белла удари Великобритания и Франция
Бурята Белла удари Великобритания и Франция
Близо 700 души са ваксинирани в първия ден на имунизационната кампания
Близо 700 души са ваксинирани в първия ден на имунизационната кампания