НОВИНИ

Продължава ваксинацията срещу COVID-19 на медиците на първа линия

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 28.12.2020
Чете се за: 04:12 мин.
Още
Слушай новината

Втори ден продължава ваксинацията в страната срещу COVID-19. Близо 40% от медиците на първа линия са заявили желание да се имунизират. Днес е първият ден, в който поставят ваксини на медици във Варна. Планирана имунизация на медици в много от големите градове в страната.

В Регионалната здравна инспекция във Варна в 8.30 ч. беше направена първата ваксинация срещу COVID-19. Днес ще получат ваксина около 150 души, като се очаква в първата имунизационна вълна да се включат близо 450 медици. Това ще става по график през следващите 5 дни във всички големи болници в града.

Част от флаконите с ваксини, които пристигнаха в събота във Варна, вече са транспортирани в Добрич, Силистра, Разград, Тъговище и Шумен. Освен във Варна, ваксинация започва днес и в Благоевград и Хасково.

38-годишният Веселин Василев е първият медик, който беше ваксиниран срещу COVID-19 във Варна. Дълги години той е част от екипите на Спешна помощ в Белослав. През последните месеци е помогнал на десетки пациенти в тежко състояние заради вируса.

"На този етап това е единственото работещо, макар и несигурно, но работещо средство срещу COVID-19. Всичко друго предстои да бъде произведено. Ние като медици на първа линия трябва да се възползваме от първата възможност, която се предоставя", казва медикът.

Процедурата при ваксинирането на д-р Веселин Василев продължи около 10 минути. Първо той подписа декларация за информирано съгласие, след което беше прегледан. Екип от специалисти проследи здравословното му състояние. Реакция веднага след ваксинацията нямаше.

"Всичко е наред, нормално болезнено като за инжекция, мускулна", допълни медикът.

Д-р Василев ще получи втората доза от ваксината около 18 януари. Надява се в най-скоро време близките му също да имат шанс да се имунизират.

Желание да се ваксинират във Варна са заявили близо 2200 медицински специалисти, които работят на първа линия.

"Около 30% от медиците го преболедуваха, доколкото разбрах те са с изградени антитела, дори и да имат желание да се ваксинират ще останат за следващия етап, така че няма да се вдигне кой знае колко бройката", заяви Стоян Пасев - областен управител на Варна.

Кой и как ще се ваксинира у нас?

В Хасковска област съдебният лекар д-р Христо Еленски е първият ваксиниран срещу коронавирус. На още 9 души от Многопрофилната болница в Хасково днес бе поставена ваксината. За областта бяха доставени 85 ваксини.

"Нямаме друг избор, трябва да го направим. Разумните хора се ваксинират", казва д-р Тодор Пандов.

"Тази пандемия трябва да бъде спряна, за да върнем хората към нормалния живот", категоричен е д-р Христо Еленски.

"Започваме от медицинския персонал, от хората, които работят на първа линия, след това ще се премине през възрастните хората, от домовете, в които са настанени деца и възрастни, за да може да се спре разпространението на вируса", обясни д-р Георги Гелов, директор на МБАЛ-Хасково.

Очаква се следващата партида от ваксини във Варна да пристигне в средата на януари.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 700 души са ваксинирани в първия ден на имунизационната кампания
Близо 700 души са ваксинирани в първия ден на имунизационната кампания
Руски кораб потъна в Баренцово море, издирват 17 души
Руски кораб потъна в Баренцово море, издирват 17 души