НОВИНИ

Доц. Кунчев: Реакциите при ваксинираните медици са много слаби и преходни

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 28.12.2020 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

До 2-3 месеца ще заработи система за проследяване на имунитета, който би следвало да създаде ваксината срещу COVID-19. Поне 1000 души обаче е минималният брой за проследяване на ефекта от имунизацията. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В Пловдив той участва в брифинг на тема "Ваксинационен план и изследвания за постваксинален имунитет". На пресконференцията бяха и ректорът на Пловдивския медицински университет проф. Мариана Мурджева, както и областният управител на града Дани Каназирева.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Досега, от информацията, която имам от вече имунизирани лекари, е, че реакциите са много слаби и преходни, най-често са в рамките на няколко дни - слаба болезненост на мястото на ваксиниране, допълни д-р Кунчев.

Проследяването може да стартира в края на първото тримесечие на година, за да има достатъчно брой хора и представители на всички възрастови групи за проследяване на ваксинацията, допълни доц. Кунчев.

Всички ваксини имат някакъв процент нежелани реакции - въпросът е колко тежки са те и каква е честотата им, обясни държавният здравен инспектор.

Изследването на имунния отговор след ваксинация означава да изследваме антителата и специфичните клетки на имунната система, които могат да унищожат вируса, обясни проф. Мурджева.

За да се извърши това обаче, има преданалитичен етап - много ясно разделяне на изследваните групи и съгласуване на лабораториите, допълни тя.

Изследването за клетъчния имунитет е по-сложно, по-трудоемко, времеемко и по-скъпо от това за антителата, но има възможност да се извърши в България, обясни още проф. Мурджева.

Как премина първият ден на ваксинация срещу COVID-19

В по-малките градове и областите, които не започнаха ваксинацията от вчера, разчитат на работните дни до края на годината. Но така или иначе, вчера беше поставено символично начало на кампанията. 5000 дози съвсем не са много и ще свършат бързо, обясни главният здравен инспектор.

Проблемът ще дойде, когато започнем ваксинацията извън болниците - в домовете за възрастни хора, в малките и отдалечени населени места, тогава ще е доста по-сложно, уточни той.

В Единния информационен портал вече постъпват първите данни за ваксинираните лица у нас, каза още доц. Кунчев.

При 163 заявили за вчера, вчера ние имахме 285 ваксинирани, което не само повишава доверието, но и води до още медици, които имат желание за ваксинирани. Днес имаме още 81 ваксинирани, обясни областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Целия брифинг гледайте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп за равния с Уест Бром: Това 1:1 се усеща като загуба
Клоп за равния с Уест Бром: Това 1:1 се усеща като загуба
Владимир Зографски се завръща за началото на "Четирите Шанци"
Владимир Зографски се завръща за началото на "Четирите Шанци"