НОВИНИ

Кои бяха първите имунизирани в Европа?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:19, 27.12.2020
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

В 19 държави от днес възрастни хора, медици и политици получиха първите дози на одобрената от Европейския съюз ваксина на Пфайзер и Байонтек. Кратката равносметката до тук - пандемията отне живота на 1,7 милиона души по света, от тях 335 000 в Евросъюза, и нанесе жестоки поражения върху икономиката.

Това е началото на края, да си върнем свободата и нормалния живот. Тези реплики бяха изричани с надежда на различни места в Евросъюза с общо население 446 милиона души.

В силно засегнатата Италия, първите дози от ваксината получиха трима медици на първа линия, включително 29-годишна медицинска сестра.

"Днес е важен и решаващ ден. Науката и медицината, заедно с гражданското ни самосъзнание, са единственият начин да излезем победители от тази битка. Казвам го с цялото си сърце - нека се ваксинираме! Заради себе си, заради близките си и цялото общество", каза Клаудиа Аливернини, медицинска сестра.

Словакия, Унгария започнаха кампанията ден по-рано, както и Германия. 101-годишната Едит и още близо 50 обитатели и служители в старчески дом в провинция Саксония-Анхалт бяха сред първите имунизирани с препарата на Пфайзер и Байонтек.

В Испания една след друга бяха ваксинирани 96-годишна жена от дом и грижещата се за нея сестра.

"Надявам се вирусът да си отиде", споделя 96-годишната Арасели Идалго Санчес.

Подобна конфигурация избраха и във Франция - 78-годишната Морисет и 65-годишният кардиолог д-р Жан-Жак Монсюез. Целта на правителството е до края на февруари да бъдат поставени един милион дози. В обществото обаче преобладава скептицизъм - 56% от французите не възнамеряват да се имунизират, сочи проучване от началото на декември.

Сходна е ситуацията в Чехия, където едва 49% ще се ваксинират, въпреки плановете на властите да бъдат обхванати 60-70% от населението на страната. Първите дози днес там бяха за ветеран от Втората световна война и министър-председателя Андрей Бабиш.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия, каза: "Ваксината, която вчера пристигна от Европейския съюз, е надежда. Надежда да се върнем към нормалния живот".

Ваксинацията започна и на Балканите. В Румъния символичното начало беше в дадено в 9.00 часа в Института по инфекциозни болести.

Михаела Анжел, първата ваксинирана в Румъния, сподели: "Повечето хора са безразсъдни и не вярват, че има вирус. Осъзнават, че е сериозно, едва когато те или близките им се разболеят. Надявам се всеки да си отвори очите. Аз също искам свобода, но такива са времената. Надеждата е във ваксината".

Евросъюзът сключи договори за два милиарда дози ваксини с няколко фармацевтични компании. Целта е през 2021-а да бъде ваксинирани всички пълнолетни в Общността. До края на тази година тя трябва да получи да получи 12,5 милиона дози.

Мащабът на кампанията наложи някои страни да извикат на помощ пенсионирани медици, а други облекчиха правилата за лицата, оторизирани да поставят инжекции. Ваксинацията започна и в Норвегия.

Други страни извън Евросъюза като Великобритания, Швейцария и Сърбия от няколко седмици вече прилагат препарата на Пфайзер. Спешният характер на кампанията засилва новият щам, тръгнал от Острова.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кино по време на пандемия: Какво се случва с чуждите филмови проекти в България?
Кино по време на пандемия: Какво се случва с чуждите филмови проекти в България?
С какви хладилни камиони доставят ваксините?
С какви хладилни камиони доставят ваксините?