НОВИНИ

С какви хладилни камиони доставят ваксините?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:10, 27.12.2020
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Бусчетата за колбаси, с които ваксините пътуваха до Пловдив и Варна, предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи и събудиха въображението на интернет потребителите. Появиха се забавни снимки, коментари и колажи, както и възмущения.

"Ооо, Пепи! Ваксините дойдоха!", "Новите кренвирши са с антитела!" или "Новата ваксина - ке умрем за нея!" - мрежата буквално ври от шегички с бусовете за колбаси, превозвали ваксините.

Потребителите дори разясниха произхода на думата кренвирш, за да не се изписва грешно. Идва не от крем, а от латинското Kren, което означава продълговата кървавица.

От фирмата собственик на буса обясниха, че това е просто безвъзмездна помощ. В писмо да медиите те написаха, че ситуацията е сложна, а хуморът неуместен.

Автoпaркът нa кoмпaниятa е oбoрудвaн c нaй-мoдeрнaтa хлaдилнa тeхникa, а камионите им разполагат със специални температурни режими, датчици и термограф, като подобни хладилни камиони са рядкост.

Здравният министър даде пример със САЩ, Канада и Австралия, където също превозът на ваксините е с хладилни камиони на хранителни фирми.

Костадин Ангелов каза: "България не е единствената държава, където се случва транспортирането с частни логистични компании. Изискването е компанията да осигури нормален температурен режим".

Въображението на потребителите се развихри не само у нас, ваксините в камион за сладолед в САЩ също станаха повод за колажи.

В Канада също са използвани фирма за сладолед и за колбаси за превоз на ваксините, в Америка компания за транспорт на риба тон се е включила в начинанието.

Най-стриктни в превозването се оказаха германците. В Германия ваксината дойде с камион, специализиран за транспорт на вещества и продукти, имащи нужда от дълбоко замразяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои бяха първите имунизирани в Европа?
Кои бяха първите имунизирани в Европа?
Избраха Роналдо за №1 на 21-ви век
Избраха Роналдо за №1 на 21-ви век