НОВИНИ

Жълт код за силен вятър, температурите ще се повишат

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 27.12.2020
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за проливни валежи и силен вятър днес. Най-големите количества, отчетени до момента - в Кърджали и Видин -около 30 л/кв.м; в Лом - 26 л/кв.м. По морския бряг и по долината на Струма поривите на вятъра достигаха до 65 км/ч, а по планинските върхове бяха неизмерими.

През нощта ще продължи да превалява дъжд. Минималните температури ще са между 4° и 9°. Утре сутринта от запад валежите ще спрат, най-късно в източните райони и към следобедните часове ще е слънчево. Ще остане обаче ветровито.

В почти цялата страна и в сила предупреждение от първа степен - код жълто за умерен, в Източна България и на места по северните склонове на планините - силен и поривист южен вятър. С него температурите ще се повишат и максималните ще са между 9° и 14°.

Много ветровито време утре и в планините, със силен, по високите и открити части - бурен вятър от юг. Преди обяд ще е облачно, а по върховете и мъгливо.

Ще вали дъжд, а над 1700 метра преваляванията ще са от сняг. След обяд валежите ще спират и слънцето ще се покаже.

В голяма част от Балканите утре валежите също ще спрат, но все още дъжд ще вали в западните райони, а в планините сняг. Времето в почти целия континент ще остане динамично. Освен в Европейска Русия, където ще е предимно слънчево, на много места в останалата част от Европа ще има валежи от дъжд и сняг.

У нас през следващите дни ще продължи да духа южен вятър и още ще се затопли, особено в източната половина от страната, където дневните температури ще достигат 16°-18°.

Във вторник и сряда ще има по-често разкъсана облачност. В четвъртък се повишава вероятността за валежи.

В новогодишната нощ на места ще има слаби превалявания от дъжд, в планините над 1200 м от сняг.

В началото на Новата година облачността ще се разкъса до слънчево. Температурите слабо ще се понижат, но ще останат малко по-високи от обичайните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул се препъна у дома
Ливърпул се препъна у дома
Християни и мюсюлмани заедно построиха православен храм
Християни и мюсюлмани заедно построиха православен храм