НОВИНИ

Започва ваксинирането на медици на първа линия в цялата страна

започва ваксинирането медици различни области цялата страна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР/БГНЕС
08:02, 28.12.2020 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

От днес започва ваксинирането на медици, работещи на първа линия срещу COVID-19 от различни области в цялата страна.

Във Варна първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

В Търговище първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите ще бъдат разпределени за Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище.

Общо 585 души от петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране. Това са лекари и медицински специалисти на първа линия в борбата с коронавируса.

Нови дози от ваксината срещу COVID-19 в област Търговище се очакват да бъдат доставени в първите дни на 2021 г.

Днес започва ваксинацията срещу COVID-19 и на медици на първа линия в областите Стара Загора, Враца, Велико Търново и Русе.

В Стара Загора ще бъдат имунизирани медици в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и МБАЛ "Тракия". Процесът ще продължи поетапно, като бъдат обхванати всички заявили желание за поставяне на ваксина лекари, медицински специалисти, санитари, фармацевти, помощник-фармацевти, стоматолози и общопрактикуващи лекари. В област Стара Загора техният брой към момента е около 1150.

Регионална здравна инспекция-Стара Загора е отправила писмено изискване за разкриване на кабинети за извършване на имунизация срещу COVID-19 към лечебните заведения за болнична помощ в областта. На първите две лечебни заведения, в които започва поставянето на ваксина, са осигурени необходимите консумативи и съпътстващата документация. В готовност ще бъде и имунизационният кабинет в РЗИ-Стара Загора.

Официално: Започна ваксинацията срещу COVID-19 в България

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени COVID ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Днес се очаква и в РЗИ-Враца да пристигнат първите дози от ваксините, които ще се разпределят в останалите райони, попадащи в националния план за ваксинация. В Плевен първите ваксини пристигат в следобедните часове. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

В двете университетски болници в Плевен ваксинирането ще се извърши в следващите дни. Във втората по големина болница у нас, държавната Университетска "Д-р Георги Странски", работят близо 2000 души, а над 1/3 са заявили желание да се ваксинират.

В Пловдив и Бургас бързо се увеличи броят на желаещите да се имунизират

Имунизирането на медиците в област Ямбол ще започне с лекари от болница "Свети Пантелеймон". По предварителни данни желание да си поставят ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения на територията на областта.

И област Пазарджик вече разполага с първите 180 ваксини срещу COVID-19 и тази сутрин те ще се разпределят в трите най-големи здравни заведения, с което ще започне процедурата по имунизиране.

Най-напред ще започне ваксинирането в трите големи лечебни заведения - МБАЛ-Пазарджик, МБАЛ "Хигия" и МБАЛ "Уни Хоспитал". Останалите лечебни заведения ще стартират на 29 декември, като в Пазарджишка област са включени всички лечебни заведения.

В рамките на три дни в Русе първата доза от ваксината ще получат 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал от лечебните заведения за болнична помощ в региона, както и от Центъра за спешна медицинска помощ, Центъра за психично здраве.

От 27 декември започна и раздаването на ваксините за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Ваксинирането започва в понеделник, като първи ще са служителите на Спешна помощ. Ваксините трябва да се поставят до 30 декември, като около 450 остават за Варна.

В София също продължава ваксинирането. В 8.00 ч. започва ваксинирането на лекари, медицински сестри и санитари, работещи на първа линия в Александровска болница.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинират медиците на първа линия в Александровска болница
Ваксинират медиците на първа линия в Александровска болница
332 са новите случаи на коронавирус за денонощието
332 са новите случаи на коронавирус за денонощието