НОВИНИ

Близо 700 души са ваксинирани в първия ден на имунизационната кампания

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:10, 28.12.2020
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Близо 700 са били ваксинираните във вчерашния ден, когато беше даден стартът на кампанията у нас. Това съобщи здравният министър пред премиера Бойко Борисов. Двамата бяха на посещение в центъра за разпределение на пациенти с COVID-19 в столичната университетска болница "Света Анна". Премиерът Борисов прогнозира, че интересът към ваксините ще се увеличи, а скоро българите ще могат да избират между няколко медикамента.

По данни на здравното министерство във вчерашния ден най-много са били ваксинираните в Пловдив. Следват София и Бургас.

"Нямаме данни към настоящия момент някой от ваксинираните да е проявил някаква реакция, която да е свързана с ваксинирането. Съвсем лека болка на мястото на убождането, което е нормално, дори този ефект е добър, който показва, че има реакция на организма", коментира Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Доц. Кунчев: Реакциите при ваксинираните медици са много слаби и преходни

Премиерът Борисов подчерта, че вече са ваксинирани едни от най-добрите лекари у нас. Лекари, на които обществото вярва.

"Даже с Мангъров говорих и той ще се ваксинира. Ако не се е ваксинирал, и него го ваксинирайте публично, защото каза, че е 100% за ваксинирането", категоричен е Борисов.

Според премиера след като българите получат пълна и подробна информация за ваксините ще се убедят, че това е пътят за справяне с пандемията и връщането към нормален начин на живот.

"Ще видите, че тя ще стане като санирането. В началото минаваха емисари и ги плашеха, че като се санират блоковете ще им се вдигнат данъците, ще им ги купи някой, ще ги продаде... Такива измишльотини не може да си представите. Като видяха хората колко е хубаво, сега кметовете само за това питат", обясни Борисов.

Как премина първият ден на ваксинация срещу COVID-19

Премиерът оцени противоепидемичните мерки като навременни, точни и щадящи свободата и правата на хората.

"И резултатите и на смъртността, и на заболеваемостта спадна. Натискът върху интензивните отделения спадна и огромната ни радост е, че оздравелите вече са в пъти повече от новозаразените", допълни още Борисов.

Премиерът добави, че у нас ще пристигнат още и различни ваксини, за да могат личните лекари да направят най-добрия избор за предпазването на своите пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ски сезона в Боровец
Откриха ски сезона в Боровец
Продължава ваксинацията срещу COVID-19 на медиците на първа линия
Продължава ваксинацията срещу COVID-19 на медиците на първа линия