НОВИНИ

Каква е процедурата по поставяне на ваксина срещу COVID-19?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:59, 28.12.2020
Чете се за: 02:37 мин.
Здраве
Слушай новината

В първия етап от имунизационния план на страната ни ваксина получават медиците на първа линия. И днес в цялата страна те се ваксинираха.

Рано сутринта пред кабинета за ваксинация. Парамедикът Кристиян идва направо от COVID отделението.

"Тъкмо направихме заготовките за 8.00 часа за пациентите, първите им антибиотици и медикаменти за деня, оставих колегите да поработят, аз ще се ваксинирам и след това ще им помогна", каза Кристиян - парамедик в Александровска болница.

Преди всяка ваксинация разпитват подробно пациента.

"За алергични състояния, към медикаменти, храни, реакции, придружаващи заболявания", разясни алергологът д-р Борислава Крушева.

Поне 1000 души у нас ще бъдат проследени за ефекта след поставяне на ваксината - колко дълго се задържа имунитета, еднакъв ли е при всички възрастови групи, влияе ли се от придружаващите заболявания. Очаква се проучването да започне след старта на масовата имунизация - според доц. Кунчев това се очаква да се случи до два месеца.

"Като е хубаво данни за тези хора да имаме първоначално преди самата имунизация и след това минимум изследванията трябва да бъдат на втория месец, на шестия месец, след една година и след две години", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ще бъдат едновременно изследвани и за наличие на неутрализиращи вируса антитела, и за наличие на специализирани клетки, които могат да атакуват вируса", каза проф. Марияна Мурджева - имунолог, ректор на МУ-Пловдив.

Когато бъде поставяна, ваксината трябва да е със стайна температура. Преди това се разрежда с физиологичен разтвор.

Това флаконче с ваксината е достатъчно за имунизацията на петима души.

"След което трябва да бъде съответно 10 пъти така раздвижен без да се разклаща силно", разясни д-р Васил Михайлов - Александровска болница.

"Почувствах облекчение, че защитата ми срещу COVID ще продължи по-дълго време и се радвам, че съм от първите, за да вдъхновя и останалите, за да видят, че не е нещо страшно", каза парамедикът в COVID отделение Кристиян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Интересът към ваксините ще се повиши
Борисов: Интересът към ваксините ще се повиши
Уолстрийт стартира следпразничната търговия в рекордни върхове
Уолстрийт стартира следпразничната търговия в рекордни върхове