НОВИНИ

Жълт код за силен вятър и в утрешния 29 декември

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 28.12.2020
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

В много райони на страната днес се очаква да духа силен поривист южен вятър. Северно от планините поривите ще достигат между 70 и 90 км/ч.

С вятъра температурите ще се повишат и максималните ще са между 9° и 14°, с изключение на западните райони на Дунавската равнина, където ще бъде почти тихо и мъгливо и дневните температури там ще останат по-ниски. Валежите навсякъде ще спрат, най-късно в източните райони. След обяд над по-голямата част от страната ще е слънчево.

През нощта видимостта в западните райони на Дунавската равнина ще остане намалена, като мъглите ще се задържат през целия ден и утре. Минималните температури ще са между 3° и 8°.

За утре е издадено предупреждение от първа степен (жълт код) в много райони на страната. Ще духа силен южен вятър, главно по северните склонове на планините, с пориви 70-80 км/ч.

По-значителна ще е облачността в северозападните и планинските райони, и там ще превали дъжд. Затоплянето ще продължи и температури ще са между 13° и 18°, но в местата с трайни мъгли ще останат близки до сутрешните температури.

Над планините облачността ще е значителна, по високите части ще е мъгливо със слаб снеговалеж. През деня на много места облачността ще се разкъса и намалее. Ще продължи да духа силен до бурен югозападен вятър. Температури в курортите - от 5 до 13 градуса, в района на Алеко около минус 1°.

И утре валежите в голяма част от Европа ще продължат. Във вътрешност на континента, както и на Скандинавския полуостров и Финландия ще вали сняг. В Италия валежите на много места ще са значителни. Ветровито ще бъде в югоизточните райони на Европа, Украйна и Беларус. В западните части на Балканите ще вали дъжд, а в планините - сняг.

У нас до края на годината остане ветровито и температурите ще са значително по-високи от обичайните за края на декември, особено в източната половина от страната. В сряда над крайните южни райони ще превали дъжд. В четвъртък валежите ще са главно в югозападната половина от страната. В новогодишната нощ ще има слаби превалявания от дъжд, в планините над 1200 м от сняг. Облачността ще се разкъса, на 1 януари до предимно слънчево.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ники Михайлов: Левски няма да слага тирета, точки, запетаи и цифри
Ники Михайлов: Левски няма да слага тирета, точки, запетаи и цифри
Акрапович задържа Али Соу в ЦСКА
Акрапович задържа Али Соу в ЦСКА