НОВИНИ

Втори ден на ваксинация: Имунизираха се лекари от Варна, Благоевград, Хасково и Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 28.12.2020
Чете се за: 03:37 мин.
Здраве
Слушай новината

Ваксината днес беше доставена в още от големите градове у нас и имунизацията започна и там.

200 са медиците от Благоевградска област, които ще бъдат ваксинирани до края на годината. Днес от Регионалната здравна инспекция в Благоевград дозите тръгнаха към всички болници в областта, а сред първите имунизирани бяха началниците на лечебните заведения. Близо 450 медици ще бъдат имунизирани през следващите дни във Варненска област. В Русенско пък, една трета от медиците са заявили желание да се ваксинират. Ваксинация започна и в Хасково - там 85 дози отидоха в четири болници.

„Разчитаме на тези ваксини, защото са направени от професионалисти и, разбира се, това не е еднократно", каза д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ Благоевград.

Тази сутрин от РЗИ-Благоевград 150 ваксини тръгнаха и към болниците в Сандански, Гоце Делчев и Разлог.

"Ваксината е годна до 30 декември, включително. Знаете че след като излезе от фризера, тя е годна 5 дни в обикновен хладилник", каза д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград.

Желание да се ваксинират във Варна са заявили близо 2200 медици на първа линия. Първият ваксиниран в града е д-р Веселин Василев. Дълги години той е част от екипите на Спешна помощ в Белослав.

"Всичко е наред, нормално болезнено като за инжекция, мускулна", каза д-р Веселин Василев - лекар в Белослав.

Първите 40 флакона от ваксината пристигнаха днес следобед в Русе. Засега само една трета от медиците в Русенско са заявили желание да се имунизират. Първата ваксина беше поставена на председателя на Районната лекарска колегия д-р Цветан Райчинов.

„Аз лично като човек, не като лекар, го казвам - предпочитам да живея нормално, искам да изпия едно кафе в заведение, да отида на почивка, да виждам своите близки, приятели и роднини без страх и без маска, защото не мога да ги позная", каза д-р Цветан Райчинов.

В Хасковска област съдебният лекар д-р Христо Еленски е първият имунизиран срещу коронавирус. На още 9 души от Многопрофилната болница в Хасково днес бе поставена ваксината. За областта са доставени общо 85 ваксини.

"Тази пандемия трябва да бъде спряна, за да върнем хората към нормалния живот", каза д-р Христо Еленски.

Първите пет ваксини срещу COVID-19 в Смолянска област бяха поставени днес на медици от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян.

"Аз съм на възраст и реших да се имунизирам, защото трябва да пазя себе си и околните. Ние трябва да посещаваме и болни", каза фелдшерът от Смолян Атанас Хаджиев.

Масовото имунизиране на хората от първа линия в борбата с COVID-19 се очаква в средата на януари, когато ще пристигнат и по-големи партиди от ваксината.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 британски туристи под карантина избягаха от ски курорт в Швейцария
200 британски туристи под карантина избягаха от ски курорт в Швейцария
Зографски преодоля квалификациите в Оберстдорф
Зографски преодоля квалификациите в Оберстдорф