НОВИНИ

Най-важното за ваксините: Отговорите на вашите въпроси

важното ваксините вашите въпроси отговорят експертите
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 28.12.2020
18483
Чете се за: 16:00 мин.
Здраве
Слушай новината

Ваксинацията срещу COVID-19 в България започна официално на 27 декември. БНТ ви даде възможност да зададете въпросите, които ви вълнуват най-много чрез новинарския сайт BNTNEWS.BG. Електронната ни поща буквално беше залята от различни питания за ваксините, затова ние се обърнахме към експерти, с които да проверим информацията и да получим най-точни и изчерпателни отговори. Ето какви са те.

Още отговори на вашите въпроси за ваксините вижте ТУК

Коя е най-подходящата ваксина за хора с диабет тип 1 и за хора с диабет тип 2?
(Въпрос на Надя Баялцалиева)

Контролиран диабет 2 не е изключван от проучванията и тъй като е с повишен риск при боледуване, е с приемливо съотношение риск полза. За диабет тип 1, който е по чест в детска възраст, вероятността да има изследвани в групата е по-малка, съответно данните са недостатъчни за препоръка и е въпрос на индивидуална преценка с личния лекар. А според информацията от листовката на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" няма клинично значими разлики в общата ефикасност на ваксината при участници с риск от тежка форма на COVID-19, включително тези с 1 или повече съпътстващи заболявания, които увеличават риска от тежка форма на COVID-19 (напр. астма, индекс на телесната маса (ИТМ) ≥30 kg/m2 , хронично белодробно заболяване, захарен диабет, хипертония).

Могат ли да се ваксинират хора с алергии и автоимунни заболявания като Хашимото?

За хората, които са с алергия към храна, лекарства и някакви други външни фактори или са имали минимум един алергичен епизод в своя живот, би трябвало да се въздържат от ваксиниране. Това са препоръките на комисията по лекарствени средства в ЕМА, наложили се след две алергични реакции при поставяне на ваксина във Великобритания за по-голяма безопасност. Но групата хора с алергии остава под особен надзор, докато не се съберат достатъчно данни. Някои от нашите експерти имунолози препоръчва да се взима една седмица преди и една след ваксинирането антихистаминови лекарства. За автоимунните заболявания не може да се отговори еднозначно. Но при добре компенсирано Хашимото се приема, че може да се поставя ваксина.

Как ще става преценката дали си/не си с COVID-19 към момента на ваксинация - с тест или само с преглед на място от лекар?

В клиничните изпитания на новата РНК ваксина на "Пфайзер" и "Байонтек" са били ваксинирани дори позитивни, т.е. носители на вируса. Не само че не пречи, но ваксината дори стопира развитие на заболяване. Така че няма пречка да се ваксинират носители затова и тест не е необходим. Достатъчно е човек да е клинично здрав.

Сн.БГНЕС

Ако се окаже, че не можеш да се ваксинираш по медицински причини, а ти се налага да пътуваш и бъде въведено задължително изискване за ваксинация, ще има ли нещо като документ, в който да се посочва защо не можеш да се ваксинираш и в крайна сметка да можеш да пътуваш?

Забраната за пътуване без ваксинация е с цел да се предотврати разпространението на заболяването. Докато не отмине тази епидемия или ако не отпаднат мерките за всички, няма логика да се правят изключения.

Ако си се ваксинирал, ще има ли документ, в който да се посочва, че имаш ваксинация, в случай, че въведат задължително изискване за ваксинация при пътуване?
(Въпрос на Албена Христова)

Обмисля се въвеждането на общ европейски документ. По всяка вероятност решението за това ще излезе в най-скоро време.

Сн.БГНЕС

Разработва ли се пептидна ваксина и ще бъде ли подходяща за хора с териодит на Хашимото?
(Въпрос на Иванка Голева)

Да, има няколко пептидни ваксини, ЕК има договор с Янсен и Новавакс, но те няма да бъдат одобрени скоро. Все още не е ясно кои ваксини ще са най-подходящи тиреодит на Хашимото. По принцип пептидните ваксини не са особено подходящи за предразположени към алергии. За новите РНК ваксини Хашимото не е противопоказание.

Никъде не намерих информация за фазите/етапите на ваксиниране във времето. Колко време ще се събира информация кой желае да бъде ваксиниран? Например медиците - докога трябва да определят своето решение? Кога ще започне ваксинацията на тази първа група? Как това във времето ще се приложи и за другите групи? Ако има тази информация, човек може приблизително да пресметне кога ще дойде неговият ред.
(Въпроси на Пламен Раловски)

Времеви график за различните фази няма. Причината за това е, че няма никаква яснота и гаранция за доставките на ваксини и колко ще са желаещите в определените групи. Но от координационния щам очакват и другите видове ваксини да бъдат одобрени в най-скоро време и още в началото на годината да имат засилени доставки на нови количества ваксини.

Сн.БГНЕС

Искам да попитам кой експерт следи за научните статии и патентите в тази област? И дали наистина Шлемник байкалски, Андрографис, Хесперидин и Лактоферин действат срещу свързването на вируса с клетките?

Ако някой носител на патент претендира, че добавката му действа срещу свързването на вируса с клетките, би трябвало да докаже това по категоричен начин в клинични изпитания. Това се извършва от големи фармацевтични компании, които имат възможност да проведат широкомащабни клинични изпитания. Тези компании следят много внимателно всички патенти и подбират най-обещаващите. Въпреки това, огромна част от тях се провалят при изпитанията. И ако нито един научен колектив не е решил да доказва ефекта на тези добавки срещу COVID-19, въпреки силно мотивиращото финансиране и от страна на ЕК, това би трябвало да ви ориентира да не залагате на тези добавки, като защита.

Имам желание да се ваксинирам възможно най-скоро, тъй като полагам неотложна грижа за баща си. Баща ми е на 78 години, онкоболен, с рак на белия дроб и множество други заболявания. Ще има ли възможност да ми бъде поставена ваксината заедно с медицинските лица? Какво трябва да направя, за да се случи това? (Въпрос на Станислав Пондев)

С неотменимо предимство за ваксиниране са медицинските лица, тъй като те се грижат за много болни. Ще трябва да изчакате реда си и това, което можете да направите, е да се обадите на вашия личен лекар, който да ви впише в списъка с желаещите възможно най-бързо, за да може да сте от първите, когато започне ваксинирането на групите, към които принадлежите. Според координационния щаб в началото на годината се очакват много доставки и има вероятност по-скоро за започнат следващите фази.

Сн.БГНЕС

Имам удостоверение, че съм българско здравноосигурено лице с непрекъснати здравноосигурителни права, издадено от НЗОК и РЗОК-Варна. Това ми създава доста главоболия и неудобства, дори с личния ми лекар и затова в последно време или не следя здравния си статус, или когато се наложи бъркам дълбоко в джобовете си. Проблемът идва от факта, че притежавам това удостоверение и лично аз не съм попадала на лекар, който го признава. Ако се разболея от COVID-19 какво следва да правя, имам ли право на ваксина и към кого трябва да се обърна?
(Въпрос на Румяна Хараламбева)

Ако имате проблеми с личния си лекар, можете да го смените и е препоръчително да го направите възможно най-скоро. Защото доказателството, че сте болен с COVID-19 е PCR теста, а от скоро вече и антигенния тест. Личните лекари вече могат да издават направления за тези изследвания. Или ако вашият работодател поема тези тестове или си платите сама, личният ви лекар веднага ще види това отбелязано в системата. Ако боледувате, е добре да поддържате връзка с личния си лекар, защото той най-добре може да прецени дали и в кой момент се развиват усложнения от инфекцията и да ви насочи към болница. И никъде в този път не ви трябва удостоверение, че сте здравноосигурена. Вашият здравноосигурителен статус е отбелязан в базата данни на НЗОК, НОИ и НАП. Така че проверката, за всеки в системата, на когото това е нужно, е много бърза.

Доказано ли е, че е безопасно да си сложим ваксина след като сме преболедували COVID-19? Няма ли реакцията на организма да е фатална или пък да причини по-сериозни здравни проблеми?

Нищо фатално не би могло да се случи, ако след преболедуване направите ваксина. Още повече, че преболедуването, макар и много рядко, не означава непременно добър имунитет към вируса. Но по принцип, до 6 месеца след боледуване е по-скоро излишно да се слага и ваксина. След това се приема, че имунитетът към вируса е поотслабен и има риск отново да се заразите. Но е голяма вероятността паметовите имунни клетки да си свършат работата и ако се стигне до заболяване, симптомите да са много по-леки и да отминат по-бързо. Но целта на ваксините е да не се допуска вируса в организма, което е ролята на антителата. Затова е добре да си направите тест за количествен анализ на антитела, който е най-висок в 40-ия ден след преболедуването и да коментирате с вашия личен лекар дали и кога е най-добре да се ваксинирате.

Уважаеми журналисти, очевидно на вас се пада тежката задача да информирате качествено българския народ по отношение на ваксините, защото до сега нито представителите на здравно министерство, нито на НОЩ дадоха пълна и изчерпателна информация за тях. На първо място, моля за разяснение, най-добре в присъствието на специалист, принципа на действие на новите ваксини, защото за много хора той е абсолютно неизвестен. Става дума за иновативни ваксини, които до сега не са познати на хората. Второ, моля да публикувате пълния списък с възможните нежелани ефекти от ваксината. Прилагам извадка от списъка, презентиран от FDA. И трето, много важно е да се изясни кой и при какви условия ще поеме отговорност при проявата на странични ефекти от ваксината и по какъв ред, ще може да си търсим правата.
(Въпроси на Мария Монева)

За принципа на действие на РНК ваксините можете да чуете от експерти добре обяснено ето тук:

И носители на Ковид могат да се ваксинират. Ексклузивно пред БНТ фармакологът, участвал в одобрението на ваксината

Листовката или продуктовата информация също можете да видите тук:

Вижте листовката на ваксината на "Пфайзер"-"Байонтек"

А иначе, страничните ефекти от поставянето на ваксина са минимални и краткотрайни и зависят изключително от индивидуалното състояние на всеки. Те могат да се обсъдят с лекаря за всеки конкретен случай. РНК ваксините са иновативни и еволюционно по-добри и не се очаква, че страничните ефекти биха били повече от класическите. Точно обратното – някои от деликатните места в механизмите на действие на класическите ваксини са преодолени. А и те, за разлика от старите ваксини, могат да събудят нужния за една вирусна инфекция клетъчен имунитет. Това обяснява и огромния процент на защита, който дават - 94-95%. Само за сравнение - ефикасността на противогрипните ваксини се оценява към 60%. Именно заради по-високата ефективност на РНК ваксините си струва да се поеме и по-тежката и сложна логистика, свързана с осигуряване на минусови температури за съхранение.

Търсенето на права не е по-различно, отколкото при увреда с други ваксини или лекарства. При неправилно поставяне или съхранение - в зависимост от причините за настъпилата увреда, отговорност могат да носят различни хора. Препоръчваме да прочетете мнението на адвокат Шаркова ТУК.

Ще може ли ваксината да се поставя при наличие на алергия към антибиотици?
(Въпрос на Димитрина Илиева)

За хората, които са с алергия към храна, лекарства и някакви други външни фактори или са имали минимум един алергичен епизод в своя живот, би трябвало да се въздържат от ваксиниране. Това са препоръчали от комисията по лекарствени средства в ЕМА, след две алергични реакции при поставяне на ваксина във Великобритания за по-голяма безопасност. Но тази група хора с алергии остава под особен надзор, докато не се съберат достатъчно данни. Някои от нашите експерти имунолози препоръчват да се взима една седмица преди и една след ваксинирането антихистаминови лекарства.

Моля да предложите на Оперативния щаб да помислят след ваксинацията всеки да получи удостоверение, че се е ваксинирал. Убедена съм,че този документ ще бъде необходим за пътуване, почивка или работа.
(Предложение на Маргита Владимирова)

Да, обмисля се да се издава общ европейски сертификат или документ, еднакъв за всички в ЕС.

ОЩЕ ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПО ТЕМАТА ЗА ВАКСИНИТЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уолстрийт стартира следпразничната търговия в рекордни върхове
Уолстрийт стартира следпразничната търговия в рекордни върхове
Ханзи Флик бе определен за личност на 2020 г. в анкетата на Kicker
Ханзи Флик бе определен за личност на 2020 г. в анкетата на Kicker