НОВИНИ

Питахте ни за ваксините срещу COVID-19: Вижте отговорите на експертите (част 2)

испания готви регистър отказалите ваксинират
bnt avatar logo
от БНТ
16:31, 07.01.2021
24834
Чете се за: 13:05 мин.
Общество
Слушай новината

Ако имате въпроси за ваксините или ваксинирането срещу COVID-19 може да ги зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим специалисти, ще проверим информацията и ще ви дадем най-точните, достоверни и изчерпателни отговори.

Вече отговорихме на някои от въпросите ви - вижте ТУК

Какво още трябва да знаете за ваксините?

Вие ни питате:

Какво трябва да се направи, ако за втората дата за ваксиниране човек се разболее (грип, остър апендицит, налага му се операция или жената е забременяла)? Поставя ли се и втората част от ваксината? Ако не се, тогава какво се случва и кога? Как се пренарежда графикът, ако се разиграе този сценарий за n на брой хора?

В указанията на производителите на РНК ваксината е посочено, че втората доза се поставя в срок не по-рано от 21 дена. Но няма срок, в който е указано кога най-късно е добре да се постави, защото все още този въпрос не е изследван. Ако по времето на втората ваксинация се случи операция и грип, да се отложи със седмица или две не е проблем. Във всеки случай, дори да останете с една доза от ваксината, тя също ще ви даде защита, но с наполовина по-малък имунен отговор. Бременност не е сред противопоказанията за имунизация, но ефектът в това състояние все още не е проучен. По принцип РНК не може да мине през плацентата. Инжектирана в мускулните клетки, РНК навлиза локално най-вече в тях.

Как така у нас ще се прилага ваксина за Ковид, която не е одобрена от компетентните наши власти. Доколкото знаем в ЕС няма обща здравна политика и всяка страна самостоятелно разрешава, лицензира, лекарствата на своята територия. Т.н. Франция е дала днес разрешение за ваксината на "Пфайзер". У нас май всичко пак е на юруш.

Одобрението на ваксините срещу Ковид минават по централизирана европейска процедура, описана в регламент 724 от 2004-та година на ЕК. В комисията на Европейската изпълнителна агенция по лекарствата ЕМА, която дава положително или отрицателно становище по ваксините, има широко представителство на най-добрите експерти от всички страни. От страна на България това е проф. Илко Гетов. Въз основа на становището от ЕМА, ваксините се одобряват от ЕК и това решение важи за всички страни от ЕС и не е необходимо производителите да кандидатстват за одорение във всяка европейска страна. През Изпълнителната агенция по лекарствата на България минава за одобрение само превода на продуктовата информация, която трябва да бъде преведена адекватно и гарантирано точно.

Тази централизирана процедура важи за всеки един медикамент с нова активна съставка.


Претърпяла съм две онкологични операции през 1992г. с последваща химиотерапия по повод тератокарцином на яйчниците. През 2007г. тиреоидектомия с последващо радиойод лечение по повод папиларен карцином на щитовидната жлеза. Подходяща ли съм за ваксина и ако да, с коя от трите типа - РНК, векторната или пептидните?

Онкологичните операции и химиотерапии са минали отдавна и не пречат на ефективна имунизация. Не е препоръчителна имунизацията при химиотерапия, тъй като може да е пречка за изграждането на ефективен имунитет. Иначе самата ваксина не може да навреди. Приема се, че РНК ваксините са по-безопасни и ефективни, но миналите ви заболявания не са пречка да използвате всяка една ваксина.

Имам битова алергия от прах, остри миризми на препарати, изразяваща се в кашлица. Отделни случаи на обрив след употреба на Нурофен. Освен това имам Тироидит на Хашимото. Не взимам лекарства. Мога ли да се ваксинирам?

Приема се, че проблем може да има само при алергии свързани с анафилаксия или рязко спадане на кръвното налягане, което застрашава живота. Обикновено хората, които са застрашени вече са имали в личната си история подобни реакции и като правило винаги носят медикамент за спешно приложение, тъй като подобна реакция може да се случи не само при ваксиниране. Въпреки това, производителите и европейските органи въведоха задължително наблюдение от лекарски екип 20 минути след ваксинация, за да се избегне какъвто и да било риск от анафилаксия.

А принципно, нищо в състава на РНК ваксините не е алерген и вероятността да събуди съществуващи алергична предразположеност се оценява като минимална. За разлика от истинското инфекциозно заболяване, което може да предизвика алергии.

Тиреодит на Хашимото не е противопоказание за имунизация.

Дали за хора в ремисия след Ходжкинов лимфом, ваксината може да е противопоказна и да не се препоръчва?

Хора в ремисия след Ходжкинов лимфон не присъстват в групите с клинични изпитания и няма ясни показания за или против. Затова уточняваме генералните принципи. Важно е дали се приемат имуносупресивни медикаменти, както се случва често при ремисия. При имуносупресия ваксината не може да осигури ефективна защита. Но дори и при имуносупресия, РНК ваксината не може да навреди. Тя просто няма да може да работи.

Моля, за уточнение на границите "висок-нисък" титър на антитела.

Разбработените тестове за антитела срещу Ковид-19 дават някакви полуколичествени релативни стойности. Затова и използването на термина титър не е много адекватно. Референтните стойности също са съизмерими спрямо чувствителността на теста. Затова има разлика в референтните единици, в зависимост от лабораториите и тестовете, които използват. Стандартизация и уеднаквяване на тези количествени стойности, още повече че те са приблизителни, не може да стане, тъй като няма стандартизация и на тестовете. Все още не са уточнени дори достатъчните количества антитела, които биха предпазили от инфекция, за да се направи опит за точна дефиниция. Но и определянето на количествата антитела срещу Ковид-19 може да даде информация за скорошна среща с вируса, но не и за нивото на изграден имунитет, тъй като те се променят много бързо с времето - значително и силно нарастват до 40-я ден след инфекцията и след това постепенно намаляват. Клетъчният имунитет е този, който е индикативен за дълготрайната защита. Но такива тестове за сега в България няма.

Имам автоимунно заболяване на щитовидната жлеза - Хашимото. Също съм с генетично заболяване -увеличен холестерол. Мога ли да се ваксинирам?

Всяка една ваксина е препоръчителна, стига Хашимото да е добре контролирано. Генетичната ви предразположеност не е противопоказание за ваксиниране.

Моля да се запитат компетентните експерти, дали ваксината срещу Ковид е противопоказна за лица с автоимунно заболяване като Хашимото, ревматоиден артрит и остеопороза. В този случай безопасно ли е да се ваксинират лицата?

Всяка една ваксина е препоръчителна, стига Хашимото да е добре контролирано. Остеопорозата категорично няма отношение към имунитета и не може да е пречка за имунизация. Как реагират на ваксината хора с ревматоиден артрит не е ясно, защото не са описани като участници в групите участвали в клиничните изпитания. Но като се има пред вид, че ревматоидният артрит е много често срещан и късно диагностициран и в групите с голяма вероятност са присъствали хора с автоимунен артрит. Не се отбелязани странични ефекти.

Моля за информация дали мога да се ваксинирам при условие, че съм алергичен към пеницилин? Нямам други алергии или заболявания! На 55 години съм.

Единствената опасност при алергиите са анафилактичните реакции. На 55 години вероятно щяхте да сте наясно дали организмът ви е склонен да реагира по този начин. Но за да се избегне всякакъв риск от подобна реакция, всеки един пациент задължително остава 20 минути под лекарско наблюдение. Време достатъчно, за да се прояви и да се реагира с инжектиране на адреналинов медикамент.

Вижте листовката на ваксината на "Пфайзер"-"Байонтек"

Подходяща ли е ваксината за човек на 36 години с генетична предразположеност към съсирване на кръвта и преживяна белодробна тромбоемболия?

Ваксината е възможно най-доброто решение във вашия случай. Тя няма да повлияе по никакъв начин съсирването. Но ще предотврати срещата с вируса, който със сигурност предизвиква засилено кръвосъсирване и образуване на тромби.

Подходяща ли е ваксината на Пфайзер при болест на Хашимото?

Всяка една ваксина е препоръчителна, стига Хашимото да е добре контролирано.

Много е опасно когато имунната система заработва извън норма, когато атакува вируса и вместо да предпазва, тя започва да разрушава клетките на инфектираните органи, тоест получава се така наречената цитокинова буря. Как се предотвратява това при тези РНК ваксини?

Целта на всяка ваксина е да помогне на организма да изгради имунен потенциал, т.е. да има готова защита и да неутрализира вирусите при навлизането им в организма. Затова няма никакъв риск да се развие цитокинова буря, която е свръхреакция при задълбочаване на инфекцията. Освен това, като се има предвид, че подобна патологична реакция на имунната система е генетично детерминирана или вродена, а РНК ваксините нямат никакъв потенциал да влияят на ДНК и да го променят, рискът да се развие цитокинова буря при навлизането на друг подобен инфекциозен патоген си остава. Така че ваксината предпазва от навлизането на Ковид-19, развитие на инфекция и реакция с цитокинова буря, но не променя тази предразположеност към други инфекции, които имат подобен механизъм на действие.

Има ли опасност от онкологични заболявания впоследствие, във времето?

В организма се вкарва информационна РНК, която носи информация за само за един, точно определен вирусен белтък, или дори част от него. Тази РНК, която работи в цитоплазмата на клетката бързо се разгражда, каквато е съдбата и на всички собствени иРНК. Затова се налага да се сложи втора доза, за да се придобие стабилен имунен отговор. Тази реакция не е нищо извънредно за организма и за клетките, РНК не навлиза в ядрото, където се пази ДНК, няма как да му повлияе или пък да го промени.

За разлика от обратния сценарий, когато организмът се зарази с истински вирус и организмът е подложен на силен оксидативен стрес, което вече носи потенциал да увреди ДНК. Но дори тогава, ако го приемем за единичен случай, носи крайно нисък риск от развитие на онкологично заболяване. Организмът има много нива на защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как майсторски да управляваме автомобил на мокър и хлъзгав терен
Как майсторски да управляваме автомобил на мокър и хлъзгав терен
БСП изключи Георги Гергов от партията
БСП изключи Георги Гергов от партията