НОВИНИ

Днес е Международен ден на киното

международен ден киното
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:10, 28.12.2020
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Днес отбелязваме Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. в парижкото "Гран кафе" се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер (Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан).

Така пред около 40 зрители братята Люмиер, с помощта на кинематографа, прожектират десет кратки серии от "движещи се фотографии", в това число и първия им филм "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион".

Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат "Пристигането на влак на гара Ла Сиута" и "Производство на кокс". Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното.

Първата комедия - "Градинарят", е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895 г. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

През 1907 г. братята заснемат първия си цветен филм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 16,5 млн. лв. са приходите от такси за специално ползване на пътищата
Над 16,5 млн. лв. са приходите от такси за специално ползване на пътищата
Евакуираха "Емпайър Стейт Билдинг" след заплаха за бомба
Евакуираха "Емпайър Стейт Билдинг" след заплаха за бомба