НОВИНИ

200 британски туристи под карантина избягаха от ски курорт в Швейцария

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:12, 28.12.2020
Чете се за: 02:40 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече от 200 британски туристи изчезнаха от ски курорт в Швейцария. Те били поставени под карантина, но избягали.

420 британски туристи пристигат за Коледа в ски курорта Вербие. В събота през нощта половината от тях изчезват. Хотелиерите установяват липсата им, забелязвайки, че храната пред стаите им е недокосната. Бягството е заради 10-дневната карантина, която швейцарските власти наложиха за пристигащите от Великобритания.

"В нашия хотел имаше четири-пет стаи с клиенти, които се уплашиха, че няма да могат да се приберат във Великобритания. Някои решиха да напуснат веднага, други останаха", каза мениджърът в хотела Венсан Тео.

Разположеният на 1500 метра надморска височина в Алпите курорт е много популярен сред британските туристи - обикновено те представляват 21% от всички гости във Вербие. Обществото в Швейцария е разделено заради решението правителството да отвори ски курортите въпреки пандемията.

Хотелите и ски курортите в Полша за затворени от днес, след като страната влезе в триседмична национална карантина. На 10-дневна изолация подлежат всички пристигащи в Полша, включително с въздушен, железопътен и сухопътен транспорт. Новите ограничения включват още затваряне на магазините, без тези за стоки от първа необходимост и аптеките. На Нова година ще има вечерен час.

В Полша пристигнаха и първите ваксини, а Белгия, Норвегия и Литва са поредните страни, където започна имунизационната кампания. Говорител на Еврокомисията съобщи, че доставката на първоначално договорените 200 милиона дози от ваксината на Пфайзер и Байонтек ще приключи до септември догодина. Междувременно стана ясно, че има забавяне на доставките към осем държави, сред които Испания. Причината е проблем в процеса на товарене и експедиране от завода на Пфайзер в Белгия.

За да се осигурят достатъчни количества, Германия планира да организира производство на ваксината на своя територия. А някои германски области обявиха, че няма да използват пристигналите през уикенда дози поради съмнения, че е нарушена температурата за съхранение при транспортирането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошо време в Италия: Сняг в Милано и затруднено движение
Лошо време в Италия: Сняг в Милано и затруднено движение
Втори ден на ваксинация: Имунизираха се лекари от Варна, Благоевград, Хасково и Смолян
Втори ден на ваксинация: Имунизираха се лекари от Варна, Благоевград, Хасково и Смолян