НОВИНИ

Без риск за човешкия живот: Едни от най-големите проследяващи радари в света са в Израел

Николай Минков
от Николай Минков
20:50, 03.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Възможно ли е стандартна бронирана машина да се превърне в напълно автоматизирана и автономна система, движеща се без човешка намеса? Къде се произвеждат най-големите проследяващи радари в света, които могат да засекат дори космически обекти.

Екип на БНТ беше допуснат в департамента по роботика на Израелската аерокосмическа корпорация.

Патрулиране на вражеска територия, движение в конвой в градска среда или на открито, извършаване на бойни операции без риск за човешки живот. С тези задачи успешно се справят автоматизираните и дистанционно управлявани машини на департамента по роботика в Израелската аерокосмическа корпорация.

Без шофьор, а само с няколко механични и електронни модификации, този Хамър се превръща в напълно автономна бойна машина.

Полковникът от резерва Амнон Бен Иер, с над 26-годишен боен опит в израелската армия, обяснява как всяка стандартна машина може да бъде роботизирина.

"На първо място е платформата. Тя може да бъде всяко серийно произвеждано превозно средство. Върху нея ние монтираме камери - дневни и нощни, електрооптика, насочващи системи, лазерни радари, дори дистанционно управляеми оръжейни системи. В основата е разработеният от нас блок, който взима решения, който управлява системите като спирачки, волан, двигател", каза Амнон Бен Иер.

Превозно средство може да се модифицира в два варианта дистанционно управлявано или с високо ниво на автономност.

"Най-важното обаче не е придвижването, а това, че може да решава всички възможни задачи, които възникват по маршрута. Така при извършване на военни операции ние можем да намалим жертвите сред войниците", заяви Мном Бениер - маркетинг директор "Роботизирани и автономни системи".

В момента Израел експериментира с напълно роботизирани машини за патрулиране по границата, които засега не се предлагат на други държави.

Аерокосмическа корпорация произвежда и едни от най-големите проследяващи радари в света.

"Обхватът на радара е хиляди километри, следи сателити, космически отпадъци, орбитални апарати, балистичин ракети и военни цели. 44 кв. метра е системата. 120 тона тежи целият радар. Въпреки че е тежка, тя е мобилна и отнема само няколко часа, с камион да бъде пренасочена на друга локация", каза Оле Лауфа от Израелска аерокосимечска корпорация.

Израел е готов да предложи на България различни модификации от този радар земно базирани или за нуждите на флота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
171 нови случаи на COVID-19 за денонощието у нас
171 нови случаи на COVID-19 за денонощието у нас
Облачно, мъгливо и с валежи ще бъде утре
Облачно, мъгливо и с валежи ще бъде утре