НОВИНИ

Отчитат рекордно ниско потребление на ток на Нова година

Николай Минков
от Николай Минков
12:20, 04.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордно ниско потребление на ток на Нова година отчете Енергийният системен оператор.

Електропреносната система е готова за очакваното застудяване. Всички ремонти по мрежите са приключени в срок, заявиха от ЕСО.

Заради високите среднодневни температури, близо 1000 мегавата по-малко сме потребили на 31-ви декември спрямо същия ден на предходната година. А за цялата 2020г. сме изконсумирали над 37 млн. мегават часа ток.

С около 10 градуса по-топъл е бил 31 декември, спрямо същия ден на 2019-а, което се отразило и на енергопотреблението.

"Отчетохме връх в системата 5 300 мегавата товар на 31-ви януари. Той е значително по-нисък отколкото отчетения през 2019-а година. Тогава беше 6 хиляди и 300 мегавата", заяви изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Оказва се,че на Коледа сме консумирали повече ток.

"На Коледа, за разлика от Нова година, товарът в системата беше по-висок отколкото миналата 2019-а година, въпреки че температурите са били сходни, разликата е само 0,2 градуса", допълни Цачев.

Системата е готова да посрещне повишено потребление при предстоящото застудяване. Според оператора, максималният товар през 2021-ва година, който мрежата може да поеме при екстремни зимни условия, е около 7800 мегавата.

"Всички профилактични и ремонтни дейности са приключили в системата, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни, че електроенергийната система е добре подготвена за очакваните по-сериозни застудявания", категоричен беше изпълнителният директор.

Основна задача на ЕСО през тази година е свързването на пазарите на ток на Балканите.

"Работим изключително активно по осъществяване на пазарните обединения на българо-румънска и българо-гръцка граница, като очакваме обединението на българо-гръцка граница да стане още в края на първото тримесечие на 2021-ва година", допълни Цачев.

Обединението на енергийните пазари ще доведе до диверсификация на доставките на ток, по-големи количества на борсата и конкурентни цени за потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново ще глобяват в градския транспорт, пътници на опашки за билети
Отново ще глобяват в градския транспорт, пътници на опашки за билети
Две българки в топ 150 в началото на новия тенис сезон
Две българки в топ 150 в началото на новия тенис сезон