НОВИНИ

Втора пратка от ваксините пристигна у нас. Масовата имунизация се очаква през март

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:04, 04.01.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пристигна втората пратка с ваксините срещу COVID-19. Те отново ще бъдат поставени на медици на първа линия. Масовата ваксинация се очаква в края на февруари или началото на март - ще се започне с домовете за възрастни хора и учителите.

Рано тази сутрин дойде и втората пратка с ваксините. Този път със самолет, а не с камион. И тези ваксини ще бъдат за медиците на първа линия. Близо 5000 души бяха ваксинирани досега в първия етап на имунизационната кампания. Агенцията по лекарствата е получила само 4 сигнала за нежелани реакции, които обаче не са трайни.

До 6 януари се очаква становище за втората ваксината на "Модерна", а до края на месеца за тази на "Астра Зенека". Така до края на януари може да се окаже, че разполагаме с 3 от очакваните 6 ваксини.

25 000 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха в столицата и оттам ще бъдат транспортирани до пет точки в страната.

"Те са в сух лед. Този сух лед може да издържа в рамките на пет дни. Камиончета, с които ще тръгнат, не поддържат температурен режим, тъй като той не се изисква, когато ваксините са в тези кашони", обясни здравният министър.

След 10 дни се очаква да пристигнат още 25 000 дози.

"Очакваното количество в края на януари или началото на февруари ще бъде около 35 000 дози, които ще бъдат вече разпределени до 28 точки", допълни министърът.

В България пристигна втората пратка от ваксините срещу COVID-19

До седмица-две трябва да започне ваксинацията в домовете за възрастни хора и учителите. Уточнява се все още колко от 15 000 възрастни имат желание да си поставят ваксината, отделно персоналът е 11 000 души.

"Масовата ваксинация ще стартира с възрастните хора, както подчертах, ние сме длъжници на възрастните хора. Българските учители уточняваме желаещите с министерството. Започваме и с тях", допълни проф. Ангелов.

4 леки до умерени нежелани реакции след поставяне на ваксината са докладвани в Агенцията по лекарствата.

"Болка съобщава един от участниците, също е имало замайване преходно за 15 минути, третото също е болка локално при мястото на приложение, четвъртата е за леко повишаване на температурата на следващия ден", обясни Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенция по лекарствата.

Доц. Кунчев: Започваме ваксинация в домовете за възрастни и при учителите

Ще бъдат осигурени ваксини за всеки български гражданин, който има желание да се ваксинира, увериха отново от министерството. Ще бъде създадена и организация за хората без лични лекари.

"За тях ние ще организираме такива имунизационни пунктове може би в РЗИ, на удобно място за хората, дали в ДКЦ-тата. Трудна е да дадем единна преценка, защото зависи и от населеното място дали е малко или голямо", обясни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ако ваксините, които получим, се окажат твърде много като количество, страната ни има право да ги продава на други държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две българки в топ 150 в началото на новия тенис сезон
Две българки в топ 150 в началото на новия тенис сезон
Лошото време не позволява да се поднови акцията за свалянето на загиналия турист в Стара планина
Лошото време не позволява да се поднови акцията за свалянето на загиналия турист в Стара планина