НОВИНИ

Масовата ваксинация може да започне през февруари или март, обяви здравният министър

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 04.01.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов даде извънреден брифинг във връзка с пристигането на втората партида от 25 000 ваксини, които ще бъдат изпратени до пет РЗИ-та в страната. С тях ще се ваксинират медиците на първа линия. Втората доставка на ваксини срещу COVID-19 пристигна тази сутрин на летище София.

В момента започва организация по спедицията на ваксините до пет точки в страната. Това са РЗИ-тата в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. "След като завърши логистиката в тези точки започва разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та в страната, за да продължи ваксинацията на всички служители на първа линия, които са включени в първата фаза. Това са българските медици", обяви министърът.

След като завърши първа фаза, което здравните власти очакват да се случи в рамките на седмица-две, веднага ще стартира втора фаза на ваксинацията - на възрастните хора и на учителите.

Доц. Кунчев: Започваме ваксинация в домовете за възрастни и при учителите

Планът на Министерството на здравеопазването е втората фаза да приключи до края на януари. Масовата ваксинация ще започне през февруари или март.

"Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи по начина, по който е разписано. Много бързо, след като дойде и втората ваксина, ще стартираме и масовата ваксинация в страната. Очакваме разрешение и за трета ваксина. Аз съм оптимист. Бройката на желаещите да се ваксинират, във всички фази, както бяха разписани, се увеличава", акцентира министърът.

Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, напомни министър Ангелов. Амбицията на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението.

"Българските граждани трябва да бъдат спокойни, има достатъчно количества ваксини за всички", категоричен е здравният министър.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов заяви, че са регистрирани 4 нежелани реакции след първото ваксиниране на около 4500 медици. Става дума за болка след поставяне на ваксината, замайване и леко повишаване на температурата. Всички тези нежелани ефекти много бързо са преодолени.

Първите 9750 ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха на 26 декември и досега 4739 души са се ваксинирали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт от МОН: Към момента няма предложение за удължаване на годината
Експерт от МОН: Към момента няма предложение за удължаване на годината
Доц. Околийски, СЗО: Интересът към ваксините расте, защото се виждат ползите
Доц. Околийски, СЗО: Интересът към ваксините расте, защото се виждат ползите