НОВИНИ

Доц. Околийски, СЗО: Интересът към ваксините расте, защото се виждат ползите

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 04.01.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

Темповете на ваксиниране зависят както от наличието на ваксини, така и от създаването на ефективни механизми за процеса на ваксинация.

Всяка една страна е разработила ваксинационен план и тепърва ще се види доколко той е реализиран успешно. Планът в България изглежда добре, предполага ваксинирането на важните групи. Това коментира в "Денят започва" доц. Михаил Околийски, представител на българския офис на СЗО.

Според него обаче е пропуск, че у нас не е била направена обща информационна система, която да съдържа в себе си пациентски досиета и всички налични хора в системата на здравеопазването, за да не се налага да се правят списъци за ваксинация, а това се случва с едно кликване на мишката.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Интересът се качва с всеки изминал ден, защото се виждат ползите. В това отношение и министърът на здравеопазването допринесе доста, обясни Околийски.

Сега с втората пратка се надявам да се отговори на недоволството на хората, които нямат достъп до ваксини, защото наистина има хора са в правото си да искат и това например са учителите, допълни Околийски.

И още - какви са новите действия на СЗО срещу домашното насилие като последствие от пандемията, вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масовата ваксинация може да започне през февруари или март, обяви здравният министър
Масовата ваксинация може да започне през февруари или март, обяви здравният министър
Съдът решава искането за екстрадиране на Джулиан Асандж в САЩ
Съдът решава искането за екстрадиране на Джулиан Асандж в САЩ