НОВИНИ

Детските градини в Пловдив отварят врати след специална дезинфекция

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 04.01.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Детските градини в Пловдив са дезинфекцирани по специална технология и днес отново отварят врати. Активните повърхности са обработени с препарат, който осигурява защита за една година срещу всякакви бактерии и вируси.

С дезинфектант, декларация, термометър, но и с добро настроение посрещаха тази сутрин децата в градина "Майчина грижа".

"Ние сме свикнали когато децата дойдат да бъдат прегърнати, успокоени - сега трябва да спазваме дистанция - учителите са с маски и със шлемове, така че трябва да спазваме нещо за да минем безопасно този период и отново ще се прегръщаме", каза Маня Върбанова, директор на градината.

Дезинфекцията и дисциплината вече са рутинни правила за всички детски градини. Но контролът ще бъде постоянен ангажимент на общинската администрация.

"Все пак тук цял ден са двайсетина деца заедно и едно да има болно, знаете какво се случва.", каза Стефан Стоянов - зам. кмет на Пловдив.

Голяма част от персонала в детските градини на Пловдив вече е преминал ковид изпитанието. В детска градина "Майчина грижа" вече е направено и проучване каква част от персонала има желание да се ваксинира срещу коронавирус. От 34 души персонал на ДГ "Майчина грижа" - около 5 са заявили, че желаят да се ваксинират.

Според общинската управа в средата на януари или началото на февруари може да започне поетапно ваксиниране и на екипите в детските градини и училищата.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как започва учебният ден в столичното 51-во училище
Как започва учебният ден в столичното 51-во училище
В България пристигна втората пратка от ваксините срещу COVID-19
В България пристигна втората пратка от ваксините срещу COVID-19