НОВИНИ

Скандален запис: Притискал ли е Тръмп щатски секретар да намери 12 000 гласа за обрат в изборите?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:48, 04.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

В публичното пространство изтече аудиозапис как президентът Доналд Тръмп притиска щатския секретар на Джорджия да му намери близо 12 000 гласа и да преизчисли резултата от вота за държавен глава.

На записа, разпространен от "Вашингтон Поуст", Доналд Тръмп настоява, че е спечелил изборите в Джорджия и се позовава на слухове, че има унищожени бюлетини, а машините за гласуване в един конкретен окръг са били изнесени. Адвокатът на събеседника му отрича подобен сценарий. Следва заплаха на държавния глава към щатския секретар Брад Рафенс-Пъргър с правни последици.

Знаете какво са направили и не сте съобщили. Това е наказуемо. Не можете да го допуснете. Това е голям риск за Вас и Райън, вашият адвокат, казва Тръмп.

Впоследствие Доналд Тръмп настоява щатският секретар да му намери още 11 780 гласа за да има един повече отколкото е получил Джо Байдън.

"Трябва да преразгледате резултата, но с хора, които искат да открият отговори, а не с хора, които не желаят", казва още Тръмп.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис обвини държавния глава в злоупотреба с власт.

"Чухте ли за този разговор? Е, това със сигурност беше гласът на отчаянието. И това беше безсрамна и безочлива злоупотреба с власт от страна на американския президент", заяви Харис.

10 бивши министри на отбраната призоваха Доналд Тръмп да не оспорва изборните резултати. Чрез "Вашингтон поуст" те се обявиха срещу замесването на военните в изборни спорове. Всички 50 щати завериха изборната победа на Байдън, американските съдилища отхвърлиха 60 оспорвания на резултата.

Преизбраха Нанси Пелоси за председател на Камарата на представителите в САЩ

Междувременно на първото заседание на новоизлъчения 117 американски конгрес 80-годишната демократка Нанси Пелоси беше преизбрана за председателка на Камарата на представителите.

Новият конгрес се събра на фона на заплахи на сенатори-републиканци на 6-ти януари да не потвърдят победата на Байдън. Нанси Пелоси ще ръководи най-крехкото мнозинство от 20 години. Кой ще контролира Сенатът ще стане ясно след два балотажа в Джорджия във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва сезон 2021 под номер 19
Григор Димитров започва сезон 2021 под номер 19
Бивш футболист на Левски с жест към клуба
Бивш футболист на Левски с жест към клуба