НОВИНИ

Предупреждение за значителни валежи този следобед

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 04.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Днес максималните температури ще бъдат в широки граници - от 5° до 16°. Ще духа умерен, в източната половина от страната - временно силен, а в планините - отново бурен южен вятър.

Ще бъде облачно и мъгливо, с почти повсеместни валежи от дъжд, в планините - от сняг, като границата в Стара планина ще бъде на около 1500 метра, а в Рило-Родопския масив - на около 1800 м.

Предупреждение за значителни количества валежи е в сила в следобедните часове в западната половина от страната, като в областите Смолян, Благоевград, Кюстендил и Перник е обявен код оранжево, втората степен от тристепенната скала за предупреждения, за възможни количества на места до 50-60 л/кв.м.

През нощта ще бъде ветровито, особено в източната половина от страната, където ще духа силен южен вятър. Спиране на валежите се очаква още след полунощ в западните райони от страната, а утре - и в Източна България. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°, максималните - от 9° до 14°, в София - около 9°. Облачността ще се разкъса и намалее до слънчево време, първо в югозападните райони. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, който до вечерта ще отслабне.

В планините на места в сутрешните часове все още ще превалява, предимно сняг, но от югозапад облачността ще се разкъсва и намалява и след обяд ще бъде предимно слънчево. Ще бъде много ветровито със силен, временно бурен северозападен вятър. Максималните температури в планинските курорти ще са от минус 1° на Алеко, 3-4° в Пампорово и Боровец, до 7° в Банско.

В сряда облачността отново ще се увеличи и вечерта ще започнат валежи от дъжд и ще продължат и през нощта. През следващите два дни ще има валежи от дъжд, които в петък, с понижението на температурите, в Предбалкана, високите котловинни полета на Западна България, Добруджа и Лудогорието, ще преминат в сняг. Ще бъде и ветровито, а дневните температури ще се понижат съществено. В събота вятърът ще отслабне. На места в югозападната половина от страната ще превалява дъжд, в планините и планинските райони - сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се закачи на греблото на почистваща машина, няма пострадали
Автомобил се закачи на греблото на почистваща машина, няма пострадали
Отново ще глобяват в градския транспорт, пътници на опашки за билети
Отново ще глобяват в градския транспорт, пътници на опашки за билети