НОВИНИ

Платеното оборудване за АЕЦ "Белене“ ще може да се ползва за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй“

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:30, 19.01.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Генералният секретар на организацията изтъкна активното участие на страната ни на глобалната сцена на ядрената енергия. В същото време експертни доклади показаха, че е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", да се използва за нова мощност на централата в "Козлодуй".

Премиерът Борисов определи днешното събитие като знак за добре свършена работа. Посочи, че страната ни става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

"След приемането на България в чакалнята на еврозоната, в Европейския банков съюз, днес имаме също повод за оценка и празник", заяви Борисов.

На среща с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" премиерът получи доклад, който показва, че оборудването за "Белене" може да се ползва за нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй", или страната да има и 7-и реактор.

"7-и реактор означава платените от България над 1 млрд. и 300 милиона лева за тези реактори. Сега с това, което се предлага като хибрид, са оборудването на седми реактор с диверсификация на ядреното гориво, с нова турбина", допълни министър-председателят.

Борисов добави, че правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисар извади плетката по време на дебат в ЕП
Еврокомисар извади плетката по време на дебат в ЕП
Фандъкова: Направихме поредна стъпка към възстановяване на Княжевския лифт
Фандъкова: Направихме поредна стъпка към възстановяване на Княжевския лифт