НОВИНИ

САЩ след смяната на властта: Първият ден от мандата на Джо Байдън

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 21.01.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Часове след като положи клетва, новият американски президент Джо Байдън започна демонтаж на политиките на Тръмп със серия от укази. Първият е за решителни федерални мерки срещу коронавируса. Другите заповеди бележат завой в досегашната линия на Вашингтон по отношение на климатичните промени и имиграцията.

Няма време за губене за справяне с настоящата криза, написа в Туитър Джо Байдън на път за Белия дом след полагане на клетвата. Ще вземем мерки не само да поправим най-тежките щети от администрацията на Тръмп, но и да задвижим страната напред, се казва в изявление по повод първите укази. Междувременно стана ясно, че отиващият си президент е спазил традицията и е оставил писмо на новия държавен глава.

"Президентът Тръмп написа много великодушно писмо. Тъй като беше лично, няма да обсъждам това, докато не говоря с него, но беше великодушно", заяви Байдън.

Броят на новите укази свидетелства за амбициозен подход. В първия ден от мандата на Байдън те са в пъти повече, отколкото указите на предшествениците му в първите две седмици на поста.

Маските и социалната дистанция стават задължителни във всички федерални правителствени обекти. Създава се служба за координиране действията срещу пандемията, прекратява се процесът за оттегляне на страната от Световната здравна организация.

"Това е добър ден за СЗО и световното здраве", коментира генералният директор Тедрос Гебрейесус.

Байдън връща Америка в Парижкото споразумение по климата от 2015-а, което Тръмп напусна миналата година.

Новият президент отмени разрешението за строеж на спорния петролопровод "Кийстоун Екс Ел". Проектът с частно финансиране на стойност 8 милиарда долара трябва да транспортира 830 хиляди барела петрол на ден от Албърта, Канада до Небраска.

Джо Байдън премахна извънредното положение, което позволява финансиране на стена по границата с Мексико, вдигна и забраната за влизане в страната на лица от някои мюсюлмански държави.

Пролича и нов подход в отношенията на Белия дом с медиите.

"Дълбоко уважавам ролята на свободната и независима преса в нашата демокрация", заяви говорителят на Белия дом Джен Саки.

Белият дом увери, че ще работи за връщане на прозрачността и истината в работата на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Гугъл" ще плаща за новинарско съдържание на френските издания
"Гугъл" ще плаща за новинарско съдържание на френските издания
Река Бели Лом край Разград е затлачена. Има ли опасност за питейната вода?
Река Бели Лом край Разград е затлачена. Има ли опасност за питейната вода?