НОВИНИ

Джо Байдън подписа 15 указа в първите си часове като президент

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:14, 21.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първите часове като президент Джо Байдън подписа 15 указа, с които направи стъпки към радикални промени във външната и вътрешната политика на Съединените щати. Рекордна активност.

За първите две седмици на управлението си предшественикът му Тръмп издава 8 указа, Обама - 9.

Строгите мерки за сигурност продължават да действат във Вашингтон. Привържениците на Доналд Тръмп организираха протести. В някои градове се стигна до сблъсъци.

Най-важното около клетвата на Джо Байдън

Ден първи в Белия дом. В първите часове на управлението си новият американски президент зададе нова посока на кризата с COVID-19, на овладяването нa климатичните промени и на кризата с миграцията.

"В състоянието, в което се намира нацията, няма време за губене. Веднага трябва да се захващаме за работа. През следващите дни ще подпиша още укази", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Байдън подписа връщането на страната в Парижкото споразумение за климата в Световната здравна организация и отмени забраната за влизане в Съединените щати на граждани от някои страни.

Президентът сложи подписа си и върху документ, който спира строителството на стената по границата с Мексико, и отмени разрешението за изграждането на петролопровода Кийстоун Екс Ел. Американският президент подписа и указ за задължително носене на маски във федералните институции за 100 дни.

"Някои от нещата, които ще извършим, ще са смели и жизненоважни и няма по-подходящо време от днес, да се захванем с тях", каза Джо Байдън.

С много оптимизъм беше изпълнена и първата реч на Камала Харис като вицепрезидент, която беше излъчвана във виртуалната част от церемонията.

"Ние не само виждаме какво е било, ние виждаме и какво може да бъде. Снимаме Луната и след това забиваме знаме на нея. Ние сме смели безстрашни и амбициозни", каза вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Освен празничната атмосфера Вашингтон продължава да живее в ритъма на изключително строги мерки за сигурност.

Противници на новата президентска администрация организираха протести в различни градове в Съединените щати.

В Орегон демонстранти атакуваха сградата на Демократическата партия. В Денвър противници на Байдън изгориха американското знаме. Във Вашингтон също имаше протести, задържани са няколко души, но не са регистрирани сериозни инциденти.

Дългият ден по встъпване в длъжност на новия американски президент завърши с небесно шоу с фойерверки, което президентската двойка наблюдава от Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на родилната помощ
Отбелязваме Деня на родилната помощ
482 са новите случаи на коронавирус у нас
482 са новите случаи на коронавирус у нас