НОВИНИ

Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:50, 20.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
САЩ
Слушай новината

При изключителни мерки за сигурност Джоузеф Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ. Церемонията с ограничен брой присъстващи, без обичайната пищност, не беше лишена от традиционната символика и подхождаше на личността на новия президент.

В първата си реч Байдън каза, че демокрацията в страната е надделяла и призова нацията за единство.

"Аз Джоузеф Робинет Байдън. Тържествено се заклевам вярно да изпълнявам длъжността президент на САЩ и по най-добрия възможен начин да съхранявам, пазя и защитавам конституцията на САЩ", заяви Байдън.

Върховният съдия Джон Робъртс закле президента върху Библия, която неговото католическо семейство пази от края на 19-и век. Тя е използвана при клетвите на Байдън като сенатор и вицепрезидент.

По-рано Камала Харис - първата жена вицепрезидент на САЩ, положи клетва пред Соня Сотомайор, влязла в историята като първия съдия от латиноамерикански произход във Върховния съд.

Изпълнението на химна, с който започна церемонията, беше поверено на Лейди Гага.

В първата си реч Байдън говори за единството и за възстановяването на страната и доверието между хората - послания, които отправяше в своята кампания.

"Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Ден на история и надежда, на обновление и решимост. Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза, на каузата на демокрацията, на хората. Волята на хората е чута, волята им е изпълнена. Научихме отново, че демокрацията е ценна. Демокрацията е крехка. В тоз час, приятели, демокрацията надделя!", каза още Байдън.

Вижте тук най-важните и емоционални акценти в речта на Джо Байдън

Новият президент призова сънародниците си да се присъединят към него, за да се преборят с изпитания като омразата, гнева, заразата и безработицата.

"Трябва да спрем тази варварска война, в която се изправят червени срещу сини; селяни срещу граждани; консерватори срещу либерали. Можем да постигнем това, ако отворим душите си, вместо да вкоравяваме сърцата си. Ако покажем малко толерантност и смирение. И ако влезем в обувките на другия, както би казала майка ми, само за миг", допълни новият президент.

Днес светът гледа към нас, каза още Байдън, и повтори обещанието, че страната му отново ще се ангажира със световните проблеми и ще възобнови старите съюзи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън в първата си реч като президент: Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка
Байдън в първата си реч като президент: Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка
МВнР: Няма данни за пострадали българи при взрива в Мадрид
МВнР: Няма данни за пострадали българи при взрива в Мадрид