НОВИНИ

Тръмп пожела успехи на новата администрация и обеща да се върне "под някаква форма"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:30, 20.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
САЩ
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Доналд Тръмп вече отпътува за имението си във Флорида. Преди това помилва десетки души, сред тях негов важен бивш съветник. На прощалната церемония във военната база Андрюс той пожела успехи на новата администрация и обеща да се върне "под някаква форма".

Действащият президент Доналд Тръмп напусна Белия дом и се отправи към имението си в щата Флорида без да дочака клетвата на наследника си Джо Байдън. Той проведе прощална церемония в военновъздушната база Андрюс край Вашингтон.

"Това бяха четири изключителни години", каза Тръмп и намекна за евентуално завръщане.

"Винаги ще се боря за вас. Ще гледам и ще слушам, и ще ви кажа, че бъдещето на тази страна никога не е било по-добро. Желая на новата администрация голям късмет и големи успехи, мисля че ще имат големи успехи. Имат прекрасна основа да направят нещо голямо", каза Тръмп.

Така Тръмп използва за последен път президентския самолет.

Преди това помилва 73 души и смекчи наказанията на още 70. Сред помилваните е и бившият му съветник Стив Банън, обвинен в измама и злоупотреби със средства, събирани за строежа на стената по границата с Мексико.

Доналд Тръмп напусна Белия дом (СНИМКИ)

Президентски помилвания получиха и бившият кмет на Детройт Куейм Килпатрик, който е в затвора за корупция и бившият инженер от Гугъл Антъни Левандовски, осъден за кражба на търговска информация.

Новоизбраният президент Джо Байдън присъства на църковна служба във Вашингтон часове преди клетвата, а преди това отдаде почит на 400-те хиляди американски жертви на COVID-19, на церемония пред мемориала на Ейбрахам Линкълн. 400 светлини бяха запалени в памет на починалите от заразата.

"За да се излекуваме трябва да помним. Понякога е трудно да си спомниш, но така се лекуваме. Важно е да направим това като нация. Затова днес сме тук - да си спомним за всички, които загубихме", каза Байдън.

След като встъпи в длъжност Байдън ще нареди да се спре строежа на стената по границата с Мексико и ще отмени излизането на Съединените щати от Световната здравна организация и парижкото споразумение за климата.

Българската национална телевизия ще проследи церемонията по полагане на клетва на новия президент на живо със специалното издание на предаването „Още от деня“.

"Новият американски президент" ще се излъчва от 18.30 до 20.00 часа по БНТ1 и на bntnews.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха голяма наркооранжерия в Бойчиновци
Разкриха голяма наркооранжерия в Бойчиновци
Започна демонтиране на релсите в затворения участък на метрото
Започна демонтиране на релсите в затворения участък на метрото