НОВИНИ

От нашите пратеници: Безпрецедентни мерки преди клетвата на Джо Байдън

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:04, 20.01.2021
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Днес Джо Байдън ще положи клетва и официално ще стане 46-ият президент на САЩ.

Големият ден на демократа обаче е белязан от безпрецедентни мерки за сигурност, стриктни правилата срещу заразата COVID-19 и церемония като никоя друга досега.

В западната част на Капитолия, където ще се проведе церемонията, няма пъстро множество от хора, които да проветстват своя лидер. Вместо това, има красиво и впечатляващо поле от знамена, които символизират отсъстващите американци.

Сн. Цветелина Йорданова

Всички хора бяха призовани да не идват на церемонията и заради мерките срещу COVID-19, и заради мерките за сигурност. В района не се допускат граждани, освен представителите на медиите и силите за сигурност.

Новата президентска двойка - Джо Байдън и Камала Харис ще бъдат придружени от половинките и наследниците си по време на историческото събитие. Най-чаканият момент е клетвата на Байдън, след което той ще произнесе първите си думи към нацията като президент на САЩ.

Екстравагантната изпълнителка Лейди Гага, която е сред ярките привърженици на Байдън, ще изпее химна на САЩ.

"Очаквам днес президентът Байдън да говори за единство, за изцеление, за затварянето на главата от американската история, написана през последните четири години. Ще очертае част от своя дневен ред - като възстановяването от пандемията от коронавирус по отношение на здравето и икономиката. ", каза Дейвид Байлър, журналист от "Вашингтон пост".

Когато Джо Байдън се бореше за президент, всичко, което казваше беше - да се върнем към времената на Барак Обама. Платформата му беше изградена на това - ще продължа това, което той остави, ще заложа на същите хора. Във външната политика той ще се опита да преобърне част от направеното от Тръмп и да възстанови стратегия на Обама, допълва Байлър.

Тръмп пожела успехи на новата администрация и обеща да се върне "под някаква форма"

Вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му Карън вече заемат местата си за церемонията.
По време на мандата си, Пенс остана лоялен на Доналд Тръмп, но наблюдателите коментират поведението му през последните дни - отказа да се поддаде на натиска на Тръмп и да блокира процедурата по потвърждаването на победата на Джо Байдън.

Посети военна база, за да поздрави състава й, поздрави и военните от Националната гвардия, които се включиха в охраната на Капитолия, след безпрецедентното нахлуване в сградата. Разговаря и с наследника си Камала Харис. Но пропусна прощалното събите на президента Тръмп.

Каквито и да са отношенията им, един от най-противоречивите стопани на Белия дом вече е в историята. Доналд Тръмп напусна Вашингтон и няма да посрещне своя наследник Джо Байдън.

Церемонията днес ще бъде запомнена най-вече с празния стол на Доналд Тръмп, което се случва за първи път от 150 години насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 10 години АЕЦ "Козлодуй" може да има 7-и реактор
До 10 години АЕЦ "Козлодуй" може да има 7-и реактор
Двама души са загинали при взрива на сграда в Мадрид
Двама души са загинали при взрива на сграда в Мадрид