НОВИНИ

До 10 години АЕЦ "Козлодуй" може да има 7-и реактор

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 20.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Това стана ясно, след като правителството гласува доклад за възможен 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй". Целта е да се използва оборудването от АЕЦ "Белене".

След като на 14 октомври миналата година кабинетът даде зелена светлина, АЕЦ "Козлодуй" е водила разговори за нова ядрена мощност с четири американски компании, включително "Уестингхаус".

От страна на "Уестингхаус" е потвърдено, че те ще подкрепят реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване, което притежаваме от проекта АЕЦ "Белене", обясни Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

Площадка номер 2 в АЕЦ "Козлодуй" е лицензирана от Агенцията за ядрено регулиране.

Както всеки голям проект, и този не е лесен, 10% от БВП на страната, но при дисциплина, добра организация до 10 години ние можем наистина да пуснем един нов блок, обясни Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Докладът, изготвен от експерти, одобрява строителството на 7-и реактор с оборудване от "Белене", като забавянето и непредвидените разходи ще са най-ниски именно при този вариант.

За този проект, според изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", забавянето ще е между година-две и максимум 15% непредвидени разходи.

Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, енергийната сигурност, диверсификация, освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване и в същото време мисля, че след 7-и ще отидем и на 8-и реактор, каза премиерът Борисов.

Не е ясно дали това решение би означавало край на проекта АЕЦ "Белене".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма данни за пострадали българи при взрива в Мадрид
МВнР: Няма данни за пострадали българи при взрива в Мадрид
От нашите пратеници: Безпрецедентни мерки преди клетвата на Джо Байдън
От нашите пратеници: Безпрецедентни мерки преди клетвата на Джо Байдън