НОВИНИ

Байдън в първата си реч като президент: Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 20.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Днес цялата ми душа е вложена в обединението на Америка и моля всеки американец да се присъедини към мен в изпълнението на тази кауза. Това заяви в първата си емоционална реч като президент на САЩ Джо Байдън.

Ако се обединим, можем да постигнем велики неща, важни неща. Да поправим грешките и да се справим със смъртоносния вирус, категоричен е Байдън.

Ето и най-важните и емоционални акценти в речта на Джо Байдън:

Днес е денят Америка, на демокрацията, на историята, надеждата, новото и решимостта. Америка премина през предизвикателства и успя да ги преодолее. Днес ние сме тук, за да отдадем дължимото на каузата на демокрацията. Гласът на хората беше чут и още веднъж доказа, че демокрацията е ценна, крехка, но ще пребъде. Така че, сега на мястото, където преди няколко дни насилието разтресе основите на Капитолия, тук сме като една неделима нация и гледаме напред по нашия типично американски начин - смел, оптимистичен.

Знаем, че можем да бъдем и трябва да бъдем. Знаем, че нашата Конституция ще пребъде, че силата на нашата нация ще пребъде! Всичко зависи от нас - не само от някои, а от всички нас!

Нашата нация е велика - ние сме добри хора. През вековете ние сме борили в мир и във война, и ни предстои още много в тази зима на опасности. Има много, което трябва да се поправи, изгради, възстанови, да се излекува и спечели.

Байдън подчерта, че вирусът, който се появява веднъж на 100 години, е отнел повече човешки животи, отколкото Америка е изгубила в цялата Втора световна война, заличил е милиони работни места и бизнеси.

Спасяването на планетата зависи от нас. Изправени сме пред тероризъм у дома, пред сили, които трябва да победим. Това са предизвикателства, за да възстановим душата и бъдещето на Америка, подчерта президентът.

Обещавам да бъда президент на всички американци и ще се боря точно толкова за онези, които не ме подкрепиха, колкото за тези, които ме подкрепиха.

Цялата реч на Джо Байдън вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Администрацията на Байдън трябва да възстанови доверието на съюзниците във Вашингтон
Даниел Митов: Администрацията на Байдън трябва да възстанови доверието на съюзниците във Вашингтон
Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ
Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ