НОВИНИ

ЕС и НАТО се готвят за нова ера в отношенията с Америка

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 20.01.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Европа отново има приятел в Белия дом, каза председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европарламента, посветен на втъпването в длъжност на Джо Байдън. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че смяната на властта във Вашингтон ще протече мирно. Европейският съюз и НАТО очакват Байдън да посети Брюксел тази година.

Управлението на Тръмп нанесе сериозни щети на трансатлантическите отношения. Това бяха най-дългите четири години, казват в Брюксел. Сега Европейският съюз отдъхва с облекчение и е готов да подаде ръка на "стар и доверен партньор", какъвто е Байдън.

През 2010 година Байдън, тогава вицепрезидент, е посрещнат с асплодисменти в Европарламента.

"Европа не е толкова място, а идея. И аз съм тук, за да ви уверя, че президентът Обама и аз вярваме в тази идея", каза Байдън.

Днес ЕС се надява на ново начало в отношенията с Америка на президента Байдън.

"След дълги четири години, Европа отново има приятел в Белия дом. Той ще застане до Камала Харис, първата жена вицепрезидент на САЩ. Това е историческо постижение и прави този ден много специален. Това ново начало в Америка е моментът, който чакахме дълго. Европа е готова за нов старт с нашия най-стар и най-доверен партньор", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Според фон дер Лайен връщането на Съединените щати в Парижкото споразумение за кримата е силно начало на новите отношения. Брюксел иска и тясно сътрудничество в справянето с пандемията, в търговията и създаването на нови правила за цифрова икономика и интернет гигантите. Брюксел се надява Байдън скоро да посети Европа.

"Новите отношения между Европейския съюз и Съединените щати са амбициозни. Затова, още в първия ден от мандата му, искам да поканя президента Байдън да посети Европа, за да участва в специално заседание на Европейския съвет в Брюксел, заедно с участието му в срещата на върха на НАТО. Искаме да работим заедно за по-силна Европа, по-силна Америка и един по-добър свят", каза председателят на ЕС Шарл Мишел.

Евродепутати подчертаха, че събитията в Капитолия на 6 януари трябва да бъдат урок и за Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: Депутати от правната комисия одобриха гласуването на карантинираните
На първо четене: Депутати от правната комисия одобриха гласуването на карантинираните
Между изборите и клетвата в САЩ: Необичаен край на един необичаен мандат
Между изборите и клетвата в САЩ: Необичаен край на един необичаен мандат