НОВИНИ

Даниел Митов: Администрацията на Байдън трябва да възстанови доверието на съюзниците във Вашингтон

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 20.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп допринесе много за разделението в Америка.

Това заяви в "Още от деня" бившият външен министър Даниел Митов.

"Демократичните общества не може да се очаква да бъдат изцяло обединени и хомогенни. Затова демокрацията е една от най-предпочитаните форми на управление, тъй като изгражда институции, които да балансират тези различия“, подчерта Митов.

Доналд Тръмп и неговата администрация подцениха драматично пандемичната криза - смята бившият външен министър.

"Вярно е, че ваксината беше изработена много бързо, вярно е, че администрацията на Тръмп имаше дял в това бързо да се включат всички възможни механизми, така че да се подпомогнат компаниите, разработващи ваксини. Но Доналд Тръмп в самото начало твърдеше, че вирусът ще изчезне сам, дори няма да има нужда и от ваксина. Няма ред и план, който да гарантира, че най-уязвимите ще успеят да се ваксинират бързо и първи“, каза още бившият външен министър.

Според Митов администрацията на Джо Байдън тепърва ще трябва да балансира реформата в здравеопазването. Т.е. да погледне елементите, които са добри и от които американските граждани са доволни.

Доналд Тръмп не започна нито една война. Проблемът е, че направи това с цената на изтегляне на САЩ от важни външнополитически региони. И на практика остави вакуум, в който се наместиха други играчи, които са геополитически съперници на САЩ. Предизвикателствата пред новата администрация са освен да възстанови доверието на съюзниците във Вашингтон, и в същия момент да намери начин да върне геополитическите позиции на САЩ в определени региони – както в Близкия изток, така и в Югоизточна Азия. Тук говорим не просто за конфликтни зони, а за търговски споразумения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов поздрави новия американски президент
Борисов поздрави новия американски президент
Байдън в първата си реч като президент: Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка
Байдън в първата си реч като президент: Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка