НОВИНИ

Между изборите и клетвата в САЩ: Необичаен край на един необичаен мандат

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:04, 20.01.2021
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

4 турбулентни години, скандали и безброй съобщения в социалните мрежи съпътстваха мандата на Доналд Тръмп. Той стана единственият президент в американската история, подложен на 2 процедури по импийчмънт.
Тръмп безспорно ще остави своята дълбока следа, включително с решението си да бъде първият държавен глава, избрал да не присъства на церемонията по встъпване в длъжност на своя наследник.

4 години, в които Съединените щати и светът бяха свидетели на най-необичайния мандат на американски президент. С размах на опитен бизнесмен и с поведение, присъщо на риалити звезда, Доналд Тръмп влезе в политиката без никакъв опит, но беше убеден, че ще се задържи там още дълго.

Но американците решиха друго. Рекордните 100 млн. подадоха бюлетини по пощата. Започна дългото броене на гласове, а утрото на 4 ноември не даде отговор на въпроса кой ще бъде новият президент. Тръмп имаше свой отговор.

"Ние наистина спечелихме изборите. Спечелихме ги", каза той.

"Вярваме, че тази вечер съм на път да спечелим изборите. Нищо не е приключило, докато всяка една бюлетина не е преброена", заяви на свой ред Байдън.

Последваха 4 дни на неяснота. Всеки глас беше важен. От щаба на Тръмп поискаха повторно преброяване на места. Резултатът стана ясен - Джо Байдън е избран за президент.

"Обещавам да бъда президент, който се стреми не да разделя, а да обединява. Който не вижда червени и сини щати, а само Съединени щати", каза в речта си новоизбраният президент Байдън.

Но Доналд Тръмп не призна поражението си. Вместо това заведе съдебни дела. До едно отхвърлени от Темида. Отказа да поздрави своя наследник. Не започна процес по преход във властта. Отново и отново повтаряше своята истина - аз съм президент на САЩ.

На 6 януари събитията достигнаха точка на кипене. Скрит зад бронирани стъкла пред Белия дом, Тръмп призова своите привърженици да се отправят към Капитолия, където в този момент трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън.

"Никога няма да се предадем. Никога няма да отстъпим. Няма да стане", категоричен беше Тръмп.

Грозни сцени, които никой не беше очаквал да види в сърцето на Вашингтон. Петима загинали, десетки арестувани.

"Да щурмуваш Капитолия, да чупиш прозорци, да завземаш кабинети, подиума на Сената, да тършуваш в бюрата, в Капитолия, да застрашиш сигурността на избрани представители. Това не е протест, а метеж", коментира Байдън.

Със закъснение, Тръмп склони да призове привържениците си към спокойствие.

"Oткраднаха ни изборите. От мен, от вас, от страната ни. Това бяха едни манипулирани избори, но не бива да играем тяхната игра. Трябва да има мир. Приберете се у дома", призова той.

Седмица преди края на мандата му, Тръмп стана първият президент, подложен на 2 процедури по импийчмънт. Обвинението: подстрекателство към метеж.

"Днес по безспорен начин показахме, че никой не е над закона, дори президентът на Съединените щати", заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Макар и да беше невъзможно да бъде отстранен от власт броени дни преди да напусне Белия дом, Тръмп ще понесе последствията си за ролята си в щурма на Капитолия. Вероятният изход: забрана да се кандидатира за ръководна длъжност. И край на кратката му политическа кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и НАТО се готвят за нова ера в отношенията с Америка
ЕС и НАТО се готвят за нова ера в отношенията с Америка
Борисов поздрави новия американски президент
Борисов поздрави новия американски президент